Τι εκτιμά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα έχει ξαναρχίσει την παραγωγή καυσίμου πλουτωνίου, δήλωσε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που όπως εκτίμησε δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ σκοπεύει να συνεχίσει το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμά της, αψηφώντας τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η εκτίμηση αυτή από μέρους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εκφράστηκε μία ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι η Βόρεια Κορέα έθεσε ξανά σε λειτουργία εργοστάσιο για να ανακτά πλουτώνιο από αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα στην Γιονγκμπιόν, το κεντρικό πυρηνικό συγκρότημα της χώρας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη νέα προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει σε επεξεργασία πλουτωνίου, αλλά δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά στο πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Τα πάντα στην Βόρεια Κορέα είναι αιτία ανησυχίας», επισήμανε ο αξιωματούχος, που μίλησε αποκλειστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Παίρνουν αναλωθέν καύσιμο από τον αντιδραστήρα των 5 μεγαβάτ στην Γιονγκμπιόν, το αφήνουν να κρυώσει, κατόπιν το μεταφέρουν στο εργοστάσιο νέας επεξεργασίας, κι από εκεί πήραν το πλουτώνιο για τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές. Επαναλαμβάνουν λοιπόν αυτήν τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Παρακολουθείται μέσω δορυφόρων

Η Πιονγκγιάνγκ είχε διαμηνύσει το 2013 ότι θα έθετε εκ νέου σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους τον κεντρικό αντιδραστήρα και το μικρότερο εργοστάσιο στην Γιονγκμπιόν, που είχαν κλείσει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2007 για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, η οποία κατόπιν κατέρρευσε.

Ο ΔΟΑΕ, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον πρόσβαση στην Βόρεια Κορέα και παρακολουθεί τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω δορυφόρων, ανέφερε πέρυσι ότι κατέγραψε προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων στην Γιονγκμπιόν.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε την Τρίτη στην Βιέννη ότι υπάρχουν ενδείξεις επανέναρξης των δραστηριοτήτων για την επεξεργασία πλουτωνίου στην Γιονγκμπιόν.

«Θα συμφωνούσα ότι υπάρχουν ενδείξεις», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει εάν αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από δορυφορικές εικόνες ή πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών. 

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτίμηση όσον αφορά την ποσότητα πλουτωνίου που θα μπορούσε να παραχθεί με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζει το δικό του Facebook

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δίνει εντολές για την κατασκευή εργοστασίου – ΦΩΤΟ

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία και την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ