Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Μοχάμεντ Άλι

Η είδηση του θανάτου του θρύλου της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 74 ετών, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού κυκλοφόρησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.

Ο Τζορτζ Φόρμαν, ο μεγάλος αντίπαλός του Άλι και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής υποστήριξε ότι ήταν «η μεγαλύτερη προσωπικότητα που πέρασε και θα περάσει ποτέ από τον αθλητισμό. Είναι ένας από αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που συναντάς μία φορά στη ζωή σου. Δεν θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο ποτέ. Το μποξ δεν αρκεί για να τον καθορίσει. Ήταν η μεγαλύτερη προσωπικότητα στην ιστορία. Ένα μέρος μου, το καλύτερο, έφυγε μαζί του.»

Ανάλογες και οι δηλώσεις του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή, Εβάντερ Χόλιφιλντ: «Είμαι ευτυχής που γνώρισα τον Άλι, επειδή όταν ήμουν 8χρονο παιδί, μου είπαν να γίνω σαν κι αυτόν. Το να πεις ότι «είμαι ο καλύτερος», σε βάζει σε θέση στόχου. Αυτό έκανε ο Άλι. Είναι εκπληκτικό που έγινε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.»

Ο Μοχάμεντ Άλι αποσύρθηκε από την πυγμαχία το 1981, έχοντας κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις. Είχε πολεμήσει τη νόσο του Πάρκινσον για πολλά χρόνια και τον τελευταίο καιρό έδειχνε όλο και πιο αδύναμος στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του. Η τελευταία ήταν στις 9 Απριλίου στο ετήσιο δείπνο των διασημοτήτων του μποξ που πραγματοποιήθηκε στο Φοίνιξ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.

Ο Αλι, αρνήθηκε να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ και τιμωρήθηκε γι’ αυτό με αποκλεισμό αρκετών χρόνων. «Η συνείδησή μου δεν με αφήνει να πυροβολήσω τα αδέρφια μου, σκουρόχρωμους ανθρώπους, φτωχούς, πεινασμένους ανθρώπους μέσα στην λάσπη, για την μεγάλη, ισχυρή Αμερική. Να τους πυροβολήσω γιατί;», είχε πει χαρακτηριστικά.

Τη μαχητικότητα και εκτός των ρινγκ επισήμανε και ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος μιλώντας στο «ESPN» τόνισε πως ο Αλι αποτέλεσε έμπνευση για εκείνον και για όλους τους Αφροαμερικάνους:

«Ο Αλί είναι ένας από τους λόγους που οι Αφροαμερικανοί σήμερα μπορούμε και κάνουμε αυτά που κάνουμε στον κόσμο του αθλητισμού. Είμαστε ελεύθεροι. Μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση σε οτιδήποτε θέλουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς και ο Αλί ήταν σίγουρα ο πλέον πρωτοπόρος. Ο κόσμος ξεχνά τι έκανες ως επάγγελμα. Ο κόσμος ξεχνά τα πρωταθλήματα και όλα τα κατορθώματα, αλλά ποτέ δεν ξεχνά το πως τον έκανε κάποιος να νιώσει».

 

Πηγη: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το αντίο του Τάισον στον Μοχάμεντ Άλι – ΦΩΤΟ

Οι ατάκες του Μοχάμεντ Άλι που θα μείνουν αξέχαστες

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ