Σε επιφυλακή η Κόστα Ρίκα για έκρηξη ηφαιστείου

Έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει από χθες το ηφαίστειο Τουράλμπια στην κεντρική Κόστα Ρίκα, εκτινάσσοντας μεγάλες ποσότητες καπνού και τέφρας, που οι άνεμοι σπρώχνουν έως την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ.

Στην πρωτεύουσα, που απέχει 30 χλμ από το ηφαίστειο, η ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα θειάφι, ενώ η τέφρα μειώνει την ορατότητα και καλύπτει σε αυτοκίνητα και κτίρια.

Πολλά σχολεία έχουν κλείσει στο Σαν Χοσέ και σ’ άλλες πόλεις της χώρας, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν αρχίσει να προκαλούνται στην υγεία πολλών μαθητών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα και δερματικούς ερεθισμούς σπεύδουν στα νοσοκομεία. Η Εθνική Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών (CNE) προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκες και κλειστά ρούχα για να αποφεύγουν την έκθεση στην τέφρα.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την εφαρμογή των σχεδίων ανάγκης για τις παρακείμενες στο ηφαίστειο κοινότητες του Αλβαράδο και της Τουράλμπια και ήρθε σ’ επαφή με τις αρχές του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Κόστα Ρίκα για το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας του σε περίπτωση που η εκπομπή τέφρας μειώσει δραστικά την ορατότητα.

«Θεωρώ πως πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη την τελευταία εξαετία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηφαιστειολόγος Γκίνο Γκονσάλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή Φωτό: ΒΒC

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη τραυματισμένος ο ένοπλος άνδρας κοντά στον Λευκό Οίκο – ΦΩΤΟ

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων του αεροσκάφους της EgyptAir – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ