Ομπάμα: Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για την προσφυγική κρίση

«Η ενωμένη Ευρώπη, που ήταν κάποτε το όνειρο λίγων, είναι σήμερα ελπίδα για πολλούς και αναγκαιότητα για όλους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε εφ΄ όλης της ύλης ομιλία στο Αννόβερο στο περιθώριο της Βιομηχανικής Έκθεσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την ΕΕ ως «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά κεκτημένα της νεότερης ιστορίας.

«Είσαστε οι κληρονόμοι ενός αγώνα για την ελευθερία. Είσαστε πιο ισχυροί ενωμένοι» υπογράμμισε.

Παράλληλα διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ: «Είμαστε οι σημαντικότεροι σύμμαχοι και φίλοι σας και στεκόμαστε στο πλευρό σας. Τώρα και για πάντα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ταυτόχρονα όμως απηύθυνε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα στην αντιμετώπιση των πολέμων σε Συρία και Ιράκ: «Ευρώπη και ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας μεγαλύτερη συμβολή των εταίρων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την επούλωση των πληγών του πολέμου.

«Το Ιράκ χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν στη Συρία επιπλέον 250 άνδρες για τη στήριξη των δυνάμεων που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προσφυγική κρίση ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε: «Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε και να αναλάβουμε ευθύνες. Αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ». Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους σχετικά λίγους πρόσφυγες από τις εστίες κρίσης σε Εγγύς και Μέση Ανατολή. Την τρέχουσα χρονιά οι πρόσφυγες που θα βρουν καταφύγιο στις ΗΠΑ θα φθάσουν τους 85.000, από τους οποίους 10.000 θα είναι Σύριοι. Για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο της Γερμανίας, η οποία όπως τόνισε, «δείχνει όπως καμιά άλλη χώρα ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται πλέον τείχη».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Ο Ομπάμα και η Μέρκελ με μάσκες εικονικής πραγματικότητας – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ