• Συμφωνία Ευρώπης-ASEAN

  4:39 πμ, Σαββατο 28 Απρ 2012 4:39 πμ, Σαββατο 28 Απρ 2012

  Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) επαναβεβαίωσαν χθες την δέσμευσή τους να συνάψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

  Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να "επαναβεβαιώσουν το στόχο μια περιφερειακής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ASEAN-ΕΕ", σύμφωνα με το κείμενο που εκδόθηκε μετά την διήμερη σύνοδο των ΥΠΕΞ, που περιγράφει το σχέδιο ενίσχυσης της σχέσης των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συμφωνίες.

  "Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ASEAN-ΕΕ θα βασιστεί στις διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ASEAN [με την ΕΕ] χωριστά και θα λάβει υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και ικανοτήτων" που διαθέτουν, σύμφωνα με το κείμενο.

  Και οι δυο περιφέρειες διαθέτουν "τεράστιο δυναμικό", σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης δεν θα λυθούν με μέτρα εξοικονόμησης, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η βελτί��ση των εμπορικών σχέσεων είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη.

  Η ΕΕ διεξάγει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Σιγκαπούρη και την Μαλαισία ενώ σχεδιάζει την έναρξη συνομιλιών για τον ίδιο σκοπό και με το Βιετνάμ. Οι άλλες επτά χώρες-μέλη της ASEAN είναι η Ινδονησία, η Καμπότζη, το Λάος, η Μιανμάρ, το Μπρουνέι, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα