Επικοινωνία Πούτιν – Ποροσένκο για την ουκρανική κρίση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν το θέμα της Ουκρανής πιλότου Ναντέζντα Σαβτσένκο που κρατείται σε φυλακή της Ρωσίας και δύο Ρώσων στρατιωτών που έχουν φυλακιστεί στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, είπε το Κρεμλίνο.

Δικαστήριο στην Ουκρανία καταδίκασε τη Δευτέρα τον στρατιώτη Αλεκσάντερ Αλεκσάντροφ και τον λοχαγό του Γεβγένι Γεροφέγιεφ, που συνελήφθηκαν σε ουκρανικό έδαφος τον Μάιο του 2015, σε 14 έτη φυλάκισης ο καθένας για συμμετοχή στην φιλορωσική αυτονομιστική διένεξη στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες ότι έστειλε στρατιώτες να βοηθήσουν τους αντάρτες και ισχυρίζεται ότι οι δύο στρατιώτες εγκατέλειψαν τις ειδικές δυνάμεις για να συμμετάσχουν στη σύρραξη με δική τους πρωτοβουλία.

Η Σαβτσένκο, η οποία θεωρείται Εθνικός ήρωας στην Ουκρανία, καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης από ρωσικό δικαστήριο τον Μάρτιο φέτος, για τη συμμετοχή της στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου “κατάφωρη παραβίαση των αρχών της δικαιοσύνης”.

Πριν την έναρξη της συνεδρίας, ο δικηγόρος του Γεροφέγιεφ είπε ότι η απόφαση είναι προειλημμένη, λόγω της επιθυμίας της Ουκρανίας να ανταλλάξει τους δύο στρατιώτες με Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανόμενης και της Σαβτσένκο.

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο συμφώνησαν ότι ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στο Ροστόβ επί του Ντον θα λάβει άδεια να επισκεφθεί την Σαβτσένκο σύντομα, είπε το Κρεμλίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επικοινωνία του Πούτιν με τον Ομπάμα για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία

Τα καλά λόγια του Πούτιν για τον Ομπάμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ