Εικόνες σοκ στη Βουλγαρία με πολίτες να “συλλαμβάνουν” πρόσφυγες – ΒΙΝΤΕΟ

Την διεξαγωγή έρευνας ζητούν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βουλγαρία, μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που δείχνουν μετανάστες με δεμένα τα χέρια από πολίτες και πεσμένους στο έδαφος. Σημειώνεται ότι η “Αγορά” πριν από περίπου ένα μήνα είχε αναλυτικό ρεπορτάζ με την “πολιτοφυλακή” για την αποτροπή της εισόδου των προσφύγων στη χώρα που οργανώνεται στη Βουλγαρία.

 “Πρόκειται για τις πιο άγριες εικόνες συλλήψεων μεταναστών από πολίτες που έχουν μεταδοθεί στη Βουλγαρία. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες αφεθούν χωρίς να υπάρξει αντίδραση, θα πολλαπλασιαστούν”, προειδοποίησε ο Κρασιμίρ Κάνεφ, πρόεδρος της ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι.

Τα πλάνα, που γυρίστηκαν με κινητό τηλέφωνο και μεταδόθηκαν σήμερα από πολλά τηλεοπτικά κανάλια, δείχνουν τρεις μετανάστες, με τρομαγμένο βλέμμα, ξαπλωμένους με την κοιλιά στο έδαφος, τα χέρια δεμένα στην πλάτη, σε ένα δάσος στη βουλγαρο-τουρκική μεθόριο.

 

Ερωτηθείς από το κανάλι bTV, ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας, Αντόνιο Ανγκέλοφ, δήλωσε πως αυτή η ενέργεια από ιδιώτες είναι “το λιγότερο παράνομη”.

Οι πρωτοβουλίες των αυτόκλητων “τιμωρών” που επιδίδονται σε κυνήγι μεταναστών στην περιοχή των συνόρων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στη Βουλγαρία, μια χώρα που μοιράζεται μια μεθόριο έκτασης 269 χιλιομέτρων με την Τουρκία.

Χθες, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε τους πολίτες να μην “κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους”.

Μερικές ημέρες νωρίτερα ο βούλγαρος πρόεδρος είχε συγχαρεί μια ομάδα ιδιωτικών πολιτοφυλάκων που είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία για την παρουσία περίπου είκοσι μεταναστών στα βουλγαρο-τουρικά σύνορα, χωρίς ωστόσο να τους ενοχλήσουν. Αυτοί οι ακτιβιστές θεάθηκαν να λαμβάνουν τιμητικές διακρίσεις από τον Ανγκέλοφ.

Η Βουλγαρία, που φοβάται ότι θα γίνει κύριος άξονας διέλευσης των μεταναστών μετά την ενίσχυση των ελέγχων στην Ελλάδα, αύξησε τις περιπολίες στα σύνορά της και αποφάσισε να επεκτείνει τον φράκτη των 95 χλμ. που ανήγειρε στη μεθόριο με την Τουρκία.

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους κατοίκους να επαγρυπνούν για την ενδεχόμενη παρουσία παράτυπων διερχομένων, προειδοποιώντας τους ωστόσο να μην το παρακάνουν. “Το κράτος είναι για όλους εμάς, όποιος θέλει να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος”, είπε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 60% των Βούλγαρων θεωρούν πως οι μετανάστες συνιστούν “απειλή για την εθνική ασφάλεια”.

 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αγορά”

Η “Αγορά” στο ρεπορτάζ της, φιλοξενούσε δηλώσεις του Ντίνκο Βάλεβ που ζει στην πόλη Γιάμπολ πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και κυνηγά τους πρόσφυγες με τη «γουρούνα» του, ενώ παράλληλα συντονίζει μια ομάδα εθελοντών για τον ίδιο σκοπό.  Όπως είχε αναφέρει στην εφημερίδα,  σε περιπολίες που έχει κάνει στα σύνορα από τον περασμένο Αύγουστο έχει «συλλάβει» 25 πρόσφυγες. Μια από αυτές τις φορές, εντόπισε και αιχμαλώτισε μια ομάδα προσφύγων από τη Συρία, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά και τους ανάγκασε να ξαπλώσουν μπρούμυτα στο έδαφος. Εκεί παρέμειναν επί 1,5 ώρα, μέχρι να φτάσει στο σημείο η αστυνομία. «Ήταν επικίνδυνοι και προσπάθησαν να με σκοτώσουν. Ένας αποπειράθηκε να με μαχαιρώσει με κατσαβίδι και φώναζε «Αλλάχ,Αλλάχ. Κατάφερα να τους ακινητοποιήσω και τους είπα ότι δεν θα τους πειράξω εάν δεν κουνηθούν. Κάλε��α την αστυνομία που τους συνέλαβε. Κάθε φορά που εντοπίζω μετανάστες καλώ την αστυνομία» υποστήριζε  ο Ντίνκο. 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ