Διεθνής Αμνηστία: Η Άγκυρα υποχρεώνει παρανόμως τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία

Η Τουρκία έχει υποχρεώσει παρανόμως χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία επικαλείται το BBC.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει πως, από τα μέσα Ιανουαρίου και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, περίπου 100 Σύροι στέλνονται καθημερινά πίσω στην πατρίδα τους, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται ότι στέλνει πίσω στη Συρία πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως η έρευνα που διεξήγαγε στη νότια Τουρκία δείχνει πως οι αρχές θέτουν υπό κράτηση και απελαύνουν ομάδες περίπου 100 Σύρων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, σχεδόν καθημερινά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, απαγορεύεται ρητά σ’ ένα κράτος να απελαύνει ανθρώπους σε εμπόλεμη ζώνη.

Η Αμνηστία αναφέρει πως σε μια περίπτωση υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Συρία τρία μικρά παιδιά χωρίς τους γονείς τους. Σε μια άλλη εξαναγκάσθηκε να επιστρέψει μια έγκυος οκτώ μηνών.

Πολλοί απ’ αυτούς που επιστρέφουν φαίνεται ότι είναι πρόσφυγες οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί. Ωστόσο έχουν επίσης τεκμηριωθεί περιπτώσεις καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων που στέλνονται πίσω στη χώρα τους χωρίς να έχουν μαζί τους τα χαρτιά τους.

“Η απανθρωπιά και η κλίμακα των επιστροφών προκαλεί σοκ. Η Τουρκία θα πρέπει να τις σταματήσει αμέσως”, λέει ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

“Στην απελπισία τους να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι ηγέτες της ΕΕ εσκεμμένα αγνόησαν το απλούστερο των πραγμάτων: η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες και γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής μέρα με τη μέρα”, δήλωσε ο Νταλχούιζεν.

“Οι μεγάλης κλίμακας επιστροφές Σύρων προσφύγων που έχουμε τεκμηριώσει υπογραμμίζουν τα μοιραία ελαττώματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (…) που αψηφά το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ακόμη ο αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Αντί να ασκεί πίεση στην Τουρκία για να βελτιώσει την προστασία που προσφέρει στους Σύρους πρόσφυγες, στην πραγματικότητα η ΕΕ δίνει κίνητρα για το αντίθετο”.

Αξίζει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι σε ρεπορτάζ του BBC τον Ιανουάριο είχαν αποκαλυφθεί κατηγορίες ότι η Τουρκία θέτει υπό κράτηση πρόσφυγες και στη συνέχεια τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στη Συρία.

Ένας πρόσφυγας είπε στο BBC πως φρουροί τον οδήγησαν μαζί με άλλους στα συριακά σύνορα και τους υποχρέωσαν να υπογράψουν ένα χαρτί με τη φράση :”Θέλω να επιστρέψω στη Συρία”.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα – σοκ: Για πρώτη φορά στην ιστορία οι ηλικιωμένοι θα ξεπεράσουν τα παιδιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ