«Θύματα» της τρομοκρατίας προσωπικά δεδομένα και σύνορα

Πρώτη καταχώρηση: 27/03/2016 - 07:34

Τελευταία δημοσίευση: 27/03/2016 07:41Διεθνή

«Θύματα» της τρομοκρατίας προσωπικά δεδομένα και σύνορα

 

Της Φαίης Καραβίτη

Στην στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών και στην συνεπή ανταλλαγή πληροφοριών επικεντρώνει την προσοχή του το Βερολίνο, μετά και τη νέα τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Θυσία στην προσπάθεια να αποτραπούν λάθη που θεωρούν οι Γερμανοί ότι έγιναν στην περίπτωση του Βελγίου, θα γίνουν - χωρίς καν προσχήματα - τόσο τα προσωπικά δεδομένα όσο και, σε μεγάλο βαθμό, η ελευθερία κίνησης εντός Ευρώπης.

«Καλή η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά σε περιόδους κρίσης, προέχει η ασφάλεια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ μετά την «μαύρη» Μεγάλη Τρίτη των Βρυξελλών, επικαλούμενος τα «πολλά κενά» που έχουν διαπιστωθεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν επιτρέπεται να μην γνωρίζουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει», πρόσθεσε και αντιλήφθηκαν όλοι για ποιους... χτύπησε η καμπάνα.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων μηνών δίνουν την δυνατότητα βασικά στην γερμανική και στην γαλλική κυβέρνηση να υπερβούν τα όποια εμπόδια και να επιβάλουν τις απόψεις τους για μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών, η οποία θα έρθει να προστεθεί στην ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, με σκοπό την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων και την παρακολούθηση της διαδρομής του «μαύρου» χρήματος από τρομοκρατικά δίκτυα.

Οι γερμανικές αρχές, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν αποτρέψει σημαντικό αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων χάρη σε πληροφορίες που αντάλλαξαν με ξένες υπηρεσίες - κυρίως των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ - θεωρούν ότι το σημαντικότερο όπλο στην αντιμετώπιση των φανατικών ισλαμιστών είναι η διείσδυση στους κύκλους τους και η πρόσβαση σε πληροφορίες.

Η πληροφορία ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις αντίστοιχες βελγικές πριν από το χτύπημα της Τρίτης και μάλιστα για συγκεκριμένα χτυπήματα στο αεροδρόμιο και στο μετρό, που δημοσίευσε εφημερίδα του Ισραήλ, έρχεται, θεωρεί το Βερολίνο, να επιβεβαιώσει τους φόβους του για το σοβαρό έλλειμμα στο πεδίο της ανταλλαγής και της αξιοποίησης πληροφοριών.

Τα σχέδια των Γερμανών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της εφαρμογής του Αρχείου Ονομάτων Επιβατών (PNR) προκειμένου να πλησιάσει στα αμερικανικά πρότυπα, ενώ η εποχή των ορθάνοιχτων συνόρων φαίνεται ότι έχει οριστικά παρέλθει. Άλλωστε οι ίδιοι οι Γερμανοί, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, σε ποσοστό 77% συμφωνούν με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένας στους δύο Γερμανούς πιστεύει πως η χώρα θα δεχθεί φέτος τρομοκρατική επίθεση

Ο συλληφθείς στη Γερμανία δεν συνδέεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

 

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (0)