Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Ομπάμα σε Κούβα και Αργεντινή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε για τις ΗΠΑ έπειτα από την ιστορική του επίσκεψη στην Κούβα και στη συνέχεια στην Αργεντινή. Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από το Μπουένος Άιρες γύρω στις 00:10 τοπική ώρα (05:10 ώρα Ελλάδος) σήμερα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Με τη φράση “ποτέ ξανά” ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής του 1976-1983, ανήμερα της 40ης επετείου από την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας από τη χούντα.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αργεντινή, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη χθες στο Πάρκο της Μνήμης, έναν χώρο που είναι αφιερωμένος στα θύματα της δικτατορίας.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε “το θάρρος, την επιμονή των συζύγων, των παιδιών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για την αλήθεια” κάνοντας λόγο και για τις Μητέρες και τις Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου οι οποίες αναζητούν μέχρι και σήμερα παιδιά και εγγόνια που “χάθηκαν” κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Από την Αργεντινή ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επισήμως το άνοιγμα των αρχείων του στρατού και της CIA για τη δικτατορία στη χώρα και υπογράμμισε ότι αυτό θα συμβάλει στο να ριφθεί περισσότερο φως στις υποθέσεις εξαφάνισης των διαφωνούντων. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν την πολιτική που εφάρμοζαν εκείνη την περίοδο του “Βρόμικου Πολέμου” στην Αργεντινή.

“Στις δημοκρατίες θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να το παραδεχόμαστε όταν δεν ανταποκρινόμαστε στα ιδανικά που εκπροσωπούμε και εμείς αργήσαμε να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ήταν το θέμα εδώ”, σημείωσε.

Προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Κούβα, γυρίζοντας μια σελίδα της Ιστορίας. Με το ταξίδι του στην Αβάνα, ένα από τα τελευταία προπύργια του κομμουνισμού σκόπευε να βάλει ένα τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες εχθρότητας.

Ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός ηγέτης που επισκέφθηκε τη νήσο μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επεδίωξε με την επίσκεψή του αυτή να επιτύχει έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Από την Κούβα ο Ομπάμα κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο, που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους, να άρει το εμπάργκο κατά της Αβάνας, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το 1962, και είναι “ένα βάρος για τον κουβανικό λαό” και “ένα βάρος για τους Αμερικανούς που θέλουν να εργαστούν και να επενδύσουν στην Κούβα”, όπως σημείωσε.

Η αλλαγή είναι δυνατή στην Κούβα, υπογράμμισε εξάλλου κατά την επίσκεψή του στη νήσο. “Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς φόβο, να επικρίνουν την κυβέρνησή τους και να διαδηλώνουν ειρηνικά”, σημείωσε, για να καταλήξει: “Έχω εμπιστοσύνη στον κουβανικό λαό”. 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι κόρες του Ομπάμα ήθελαν να γνωρίσουν τον Μέσι, αλλά…

Το τανγκό του Ομπάμα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο μαζί σε αγώνα μπέιζμπολ – ΒΙΝΤΕΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ