Ο τζιχαντιστής που προσηλύτισε τους μακελάρηδες των Βρυξελλών και του Παρισιού

Πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι φέρεται να κρύβεται ο γενειοφόρος τζιχαντιστής με το ψευδώνυμο “Άγιος Βασίλης”, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 42χρονος, Χαλίντ Ζερκάνι, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος προσηλυτιστής τζιχαντιστών στο Βέλγιο, είχε συνδέσμους με τον Ναζίμ Λαχράουι.

Ο γεννηθείς στο Μαρόκο Ζερκάνι είχε στρατολογήσει δυο από τους δολοφόνους του Παρισιού, τον Αμπντελαχαμίντ Αμπαούντ, τον ύποπτο ως εγκέφαλο του μακελειού στο Παρίσι που σκοτώθηκε κατά την έφοδο της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Σεν Ντενί και τον Χακίμπ Ακρού.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, τον περασμένο χρόνο για στρατολόγηση τζιχαντιστών, αποκαλύφτηκε ότι ο Ζερκάνι κέρδισε το ψευδώνυμο «Άγιος Βασίλης» χάρη στη συνήθειά του να μοιράζει λεφτά και δώρα σε νέους που στρατολογούσε ως κλέφτες και υποψήφιους μαχητές.

Τους έστελνε σε συγκεκριμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς προκειμένου να κλέβουν αποσκευές, ενώ τους έβαζε να κάνουν κλοπές ακόμη και σε μαγαζιά. Τα όσα έκλεβαν τα χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, για να καλύψει τα έξοδα της αποστολής «νεοσύλλεκτων» από την Ευρώπη στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Καρίμ Χαντάντ, του οποίου ο αδελφός είχε στρατολογηθεί για να πολεμήσει στη Συρία, είπε στους αξιωματούχους ότι ο Ζερκάνι ήταν «ένας τσαρλατάνος που χειραγωγεί νέους ή παραγκωνισμένους κοινωνικά άνδρες, για λάθος λόγους και πιθανότατα για τις δικές του επιχειρήσεις».

Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον Ζερκάνι τον Φεβρουάριο του 2014 και τον χρέωσαν ως επικεφαλής τρομοκρατικής ενέργειας. Καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με 29 άτομα σε 12 χρόνια φυλάκιση, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να αυξηθεί σε 15 χρόνια η ποινή του, στη δίκη που συνεχίστηκε το Φεβρουάριο. Η ετυμηγορία αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: The Telegraph

Δείτε επίσης:

Τι είπε ο μακελάρης του Παρισιού για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Σοκ – Γεμάτες με καρφιά και βίδες οι βόμβες των Βρυξελλών – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ