Πως συνδέεται ο καταζητούμενος στις Βρυξέλλες με την επίθεση στο Παρίσι

Μπορεί ο Βέλγος εισαγγελέας να δήλωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να εξακριβωθεί η σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι ωστόσο φαίνεται ότι τα δύο χτυπήματα έχουν έναν κοινό πρωταγωνιστή.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έφτιαξε τις βόμβες για την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι, τον προηγούμενο Νοέμβριο, καθώς θεωρείται ο ύποπτος και για το μακελειό στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος Ναζίμ Λαχράουι, είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες στην Ευρώπη,  λόγω των εκρήξεων στις Βρυξέλλες, ενώ πέρυσι είχε καταφέρει να ξεγλιστρήσει από την αστυνομία, όταν επέστρεψε από τη Συρία. 

Ο Λαχράουι μεγάλωσε στην περιοχή Σάερμπεεκ των Βρυξελλών και έστησε τουλάχιστον ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών σε αυτή την περιοχή, εβδομάδες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Όπως αναφέρει η Telegraph, εκφράζονται φόβοι ότι ήταν ο εγκέφαλος της τελευταίας επίθεσης, μετά τις εκτιμήσεις ότι το ίδιο είδος εκρηκτικού με το Παρίσι, χρησιμοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Πηγή των μυστικών υπηρεσιών, την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει ότι η αποφασίστηκε να γίνει επίθεση στις Βρυξέλλες τελικά και νωρίτερα από ότι αρχικά προγραμματιζόταν, μετά από τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- ο οποίος συμμετείχε στις επιθέσεις στο Παρίσι- την Παρασκευή. 

Λίγες ώρες μετά από τις σημερινές επιθέσεις, η αστυνομία έκανε έρευνες στο Σάερμπεεκ και ανακάλυψε μία βόμβα που περιείχε καρφιά, χημικά και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Αστυνομικοί οπλισμένοι σαν «αστακοί» και ένα τεθωρακισμένο όχημα μπλόκαρε δρόμο της περιοχής, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω.

Το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε αεροδρόμιο και σιδηροδρομικό σταθμό για τρεις μήνες, αλλά στο στόχαστρο δεν ήταν οι Βρυξέλλες, ανέφερε πηγή από τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό άλλαξε, μετά από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ την Παρασκευή, εξαιτίας φόβων ότι συνεργαζόταν με τις αρχές.

 

Ποιος είναι ο Λαχράουι

Μαθητής καθολικού σχολείου και φοιτητής ηλεκτρομηχανικής. «Είχε μία απόλυτα φυσιολογική σχολική ζωή, δεν έχασε ποτέ χρονιά και έφυγε από το σχολείο το 2009. Ηταν ένα αγόρι που δεν είχε κανένα πρόβλημα», ανέφερε στην Telegraph άτομο από το l’ institut de la Sainte-Famille d’Helmet, όπου ήταν μαθητής σε όλα τα χρόνια του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την La Libre Belgique, στη συνέχεια έκανε ένα χρόνο ανώτερων σπουδών στην ηλεκτρομηχανική, όπου είχε «ικανοποιητικούς» βαθμούς.

 

Σε επικοινωνία με τους δράστες του Παρισιού

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι οι τρομοκράτες που «χτύπησαν» το Παρίσι ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαχράουι και τον Μπελκαΐντ το βράδυ του μακελειού, στέλνοντας στον δεύτερο το γραπτό μήνυμα «ξεκινάμε», δευτερόλεπτα πριν εισβάλλουν πυροβολώντας στο Bataclan. Το σήμα του κινητού τηλεφώνου και των δύο εντοπίστηκε στο Σάερμπεεκ.

 

Στρατολογούσε μαχητές

Ο Λαχράουι ήταν ήδη ύποπτος για στρατολόγηση μαχητών για τη Συρία και είχε σχέσεις με τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον Βέλγο «εγκέφαλο» πίσω από το μακελειό στο Παρίσι. Πρόσφατα δικάστηκε ερήμην για εμπλοκή σε δίκτυο Βέλγων που έφυγαν για τη Συρία, με τον εισαγγελέα να ζητά τη 15ετή φυλάκισή του γιατί έπεισε αρκετούς φίλους του να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Η ετυμηγορία θα βγει τον Μάιο.

 

Διαβάστε επίσης:

Αδέλφια που ζούσαν στις Βρυξέλλες οι βομβιστές αυτοκτονίας – ΦΩΤΟ

Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο αεροδρόμιο της Τουλούζης – ΦΩΤΟ

Οι Βελγικές αρχές ταυτοποίησαν τους δράστες της επίθεσης – ΒΙΝΤΕΟ

Μαρτυρία – “Η μητέρα μου βρισκόταν στο μπροστινό βαγόνι” – BINTEO

Στη Ράκκα πανηγύριζαν με καραμέλες για τις Βρυξέλλες – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ