Στο τραπέζι το σχέδιο για συνεργασία με την Τουρκία

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Σε καλό κλίμα διεξάγεται μέχρι στιγμής η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία κάθε άλλο παρά στον αέρα είναι και ολοκλήρωσε πριν από λίγο το τμήμα των συζητήσεων που αφορούν την οικονομία. Αυτή την ώρα έχει περάσει στο δείπνο των ηγετών για το μεταναστευτικό.

Με την υιοθέτηση του σχεδίου για τη συνεργασία με την Τουρκία, οι εργασίες με τους 28 θα ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα και θα ξεκινήσουν διμερείς συναντήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας και του Αχμέτ Νταβούτογλου, που αυτήν την ώρα βρίσκεται εν πτήση για Βρυξέλλες με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και ενδεχομένως την καγκελάριο Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό συζητούνται δύο μεγάλες κατηγορίες θεμάτων.

Πρόκειται για θέματα που άπτονται των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και γενικώς της ενταξιακής της προοπτικής και το τιτάνιο εγχείρημα της διοικητικής υποστήριξης της εφαρμογής της Συμφωνίας από πλευράς Ελλάδος.

Σε σχέση με το πρώτο θέμα, το μέτωπο της Ε.Ε. στο πλευρό της Κύπρου είναι αρραγές με τα κράτη – μέλη, την Κομισιόν και την προεδρία του Συμβουλίου να δηλώνουν απαρέγκλιτα ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να πληρώσει με κανένα τρόπο το τίμημα του προσφυγικού.

Ανώτερη διπλωματική πηγή έλεγε ότι αναζητούμε μία λεκτική διατύπωση, η οποία θα επιτρέπει στην Τουρκία να αισθάνεται ότι «εδώ υπάρχει κάτι».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Διεκόπη για 20 λεπτά η Σύνοδος Κορυφής

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ