Η τελική έκθεση των Γάλλων για τη συντριβή του αεροσκάφους

Συμπτώματα κατάθλιψης είχε αρχίσει να παρουσιάζει ο Γερμανός συγκυβερνήτης που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings πριν από σχεδόν έναν χρόνο στις Άλπεις.

Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA) επισήμαναν κατά την παρουσίαση της τελικής τους έκθεσης ότι ο Λούμπιτς είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνάδουν με ένα επεισόδιο ψυχωτικής κατάθλιψης τον Δεκέμβριο του 2014 και είχε συμβουλευτεί πολλούς γιατρούς τους επόμενους μήνες, κανείς εκ των οποίων δεν είχε προειδοποιήσει τις αρχές πολιτικής αεροπορίας ή τον εργοδότη του.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς επίσης ανακάλυψαν ότι ο συγκυβερνήτης, που αντιμετώπιζε επιπλέον προβλήματα όρασης και ενδεχομένως φοβόταν ότι θα χάσει την εργασία του, είχε κάνει έρευνες για μεθόδους αυτοκτονίας και είχε αποκρύψει τα προβλήματά του από τον εργοδότη του.

Σύμφωνα με τη BEA κανείς από τους πιλότους που είχε συνταξιδέψει με τον Λούμπιτς δεν είχε διατυπώσει επίσημα την ανησυχία του για την πνευματική και διανοητική του κατάσταση.

Αυστηρότερους ιατρικούς ελέγχους στους πιλότους ζητούν οι Γάλλοι

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την αεροπορική τραγωδία της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας καλεί στην τελική της έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην ενίσχυση του ιατρικού και ψυχολογικού ελέγχου των πιλότων, επιβεβαιώνοντας το σενάριο της εσκεμμένης συντριβής του αεροσκάφους από τον συγκυβερνήτη.

Στο αεροπορικό δυστύχημα έχασαν την ζωή τους 150 άνθρωποι τον Μάρτιο του 2015, ενώ είχε εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από τις αεροπορικές εταιρείες.

Η έκθεση του BEA, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, επιβεβαιώνει οριστικά ότι η συντριβή προκλήθηκε εσκεμμένα από τον Γερμανό συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, Αντρέας Λούμπιτς, που υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα.

Το BEA προχωρά σε δύο συστάσεις σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας «ώστε να πραγματοποιείται μια τακτική ανάλυση των αδυναμιών της πτήσης, ιδίως των ψυχολογικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων».

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας ζήτησε να υπάρχουν «σαφείς κανονισμοί» που θα επιτρέπουν την άρση του ιατρικού απορρήτου στην περίπτωση ψυχολογικών προβλημάτων ενός κυβερνήτη.

«Σαφέστεροι κανονισμοί πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να γνωρίζουμε πότε θα είναι απαραίτητο να άρουμε το ιατρικό απόρρητο» δήλωσε ο Αρνό Ντεζαρντάν, ένας από τους εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν τη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος.

Την 24η Μαρτίου του 2015, ο Αντρέας Λούμπιτς, ο συγκυβερνήτης της πτήσης GWI18G από Βαρκελώνη για Ντίσελντορφ της Germanwings, εταιρείας low cost της Lufthansa, είχε εκμεταλλευτεί το γεγονός της προσωρινής απουσίας του κυβερνήτη από το πιλοτήριο για να ρίξει εσκεμμένα το αεροσκάφος μισή ώρα μετά την απογείωση.

Το Airbus, στο οποίο επέβαιναν 144 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος, συνετρίβη έπειτα από μια καθοδική πορεία 10 λεπτών στο νότιο τμήμα των γαλλικών Άλπεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Νέες αποκαλύψεις – φωτιά για τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους της Germanwings

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ