Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο προσφυγικό

H Τουρκία διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας το οποίο επεξεργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει το άκρως αμφιλεγόμενο μέτρο της επιστροφής όλων των προσφύγων και των μεταναστών, μεταξύ αυτών των Σύρων προσφύγων, στην τουρκική επικράτεια, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ένας Τούρκος αξιωματούχος στον Τύπο.

«Είναι σημαντικό για εμάς η συμφωνία να είναι συμβατή με το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο» πρόσθεσε.

Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των διακρίσεων και ο ΟΗΕ έκρινε «παράνομο» το μέτρο προειδοποιώντας για τις «ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις».

«Χιλιάδες άνθρωποι διαπλέουν αυτήν την ώρα το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά σε πολύ επισφαλείς συνθήκες. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο με νόμιμο τρόπο» επέμεινε ο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Επιπλέον η τουρκική νομοθεσία θα πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια που θέτει ως προαπαιτούμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτρέψει τη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας, τόνισε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Βερολίνο: Αναμένουμε λίστα από την Ελλάδα για να τη βοηθήσουμε στο προσφυγικό

Αλβανός ΥΠΕΣ: Το θέμα είναι πότε θα έρθουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων: Αν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ