Προειδοποίηση από ΗΠΑ για πλημμύρα "επικών διαστάσεων", αν καταρρεύσει το φράγμα της Μοσούλης

Πρώτη καταχώρηση: 10/03/2016 - 05:08

Τελευταία δημοσίευση: 10/03/2016 06:18Διεθνή

Προειδοποίηση από ΗΠΑ για πλημμύρα επικών διαστάσεων, αν καταρρεύσει το φράγμα της Μοσούλης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ διοργάνωσαν μια συνάντηση ανώτατων διπλωματών και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν την πιθανή κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μοσούλης, η οποία θα δημιουργήσει μια καταστροφή "επικών διαστάσεων", κατά την πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ.

Το φράγμα της Μοσούλης έχει διαρθρωτικά προβλήματα από την κατασκευή του τη δεκαετία του '80. Εάν καταρρεύσει, το τείχος του νερού που θα απελευθερώσει θα πλημμυρίσει την πυκνοκατοικημένη περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Τίγρη.

Η χθεσινή συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη συμπεριέλαβε την Πάουερ και τον Ιρακινό ομόλογό της, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, καθώς και ειδικούς του σώματος μηχανικών του αμερικανικού στρατού, αξιωματούχους του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων, και άλλους ανώτατους διπλωμάτες.

"Οι εισηγήσεις για το φράγμα της Μοσούλης σήμερα ήταν τρομακτικές", είπε η Πάουερ σε δήλωση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον οργανισμό. "Ενώ έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για πιθανή ρήξη, το φράγμα εξακολουθεί να κινδυνεύει από κατάρρευση".

"Σε περίπτωση ρήξης, είναι πιθανό να δημιουργηθεί σε ορισμένα μέρη κύμα ύψους 14 μέτρων, το οποίο θα παρασύρει τα πάντα στη διαδρομή του, μεταξύ των και ανθρώπους, αυτοκίνητα, οπλισμό που δεν έχει εκπυρσοκροτηθεί, απόβλητα και άλλα επικίνδυνα υλικά, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τεράστια πληθυσμιακά κέντρα", είπε.

Η Πάουερ τόνισε ότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι έτοιμα να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο που θα αποτελέσει "ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων".

Σύμφωνα με τη δήλωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, περίπου 500.000 με 1,47 εκατομμύρια Ιρακινοί ζουν στο μονοπάτι καταστροφής που θα επηρεαστεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Ιράκ έχει υπογράψει συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Trevi Group αξίας 273 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξουν και συντηρήσουν το φράγμα της Μοσούλης για 18 μήνες. Η Ιταλία έχει πει ότι σχεδίαζε να στείλει 450 στρατιώτες για να προστατέψει την περιοχή του φράγματος, το οποίο έχει μήκος 3,6 χιλιομέτρων και βρίσκεται κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το ΙΚ κυρίευσε το φράγμα τον Αύγουστο του 2014, αλλά το ανέκτησαν δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης δύο εβδομάδες μετά, με την εναέρια βοήθεια της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει πει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευση του φράγματος, ενώ προσπαθεί να υποβιβάσει τον κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Στη Μοσούλη η επομένη μεγάλη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ιράκ - Αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη με περίπου 20 νεκρούς

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (0)