Διεθνής συνασπισμός: Δεν είναι στα άμεσα πλάνα του η ανακατάληψη της Ράκα

Η ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα, της “πρωτεύουσας” του Ισλαμικού Κράτους, δεν είναι προς το παρόν στα σχέδια του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε χθες ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ.

“Έχουμε μια στρατηγική για να πάμε στη Ράκα, για να απομονώσουμε τη Ράκα” αλλά “δεν έχουμε σχέδιο” για την κατάληψη της πόλης αυτής, “ούτε για να την κρατήσουμε” μετά από μια ενδεχόμενη αντεπίθεση των τζιχαντιστών, είπε ο στρατηγός καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η Ράκα στη Συρία και η Μοσούλη στο Ιράκ είναι οι δύο μεγάλοι “στόχοι” του συνασπισμού. Όμως, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ανέκαθεν σαφείς όσον αφορά την πρόθεσή τους να ανακαταλάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη Μοσούλη, όσον αφορά τις διαθέσεις τους για τη Ράκα ήταν ασαφείς, κάνοντας λόγο μόνο για την “απομόνωση” της πόλης αυτής.

Για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών ο διεθνής συνασπισμός βασίζεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια συμμαχία τοπικών οργανώσεων στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι. Ωστόσο η Ράκα βρίσκεται εκτός της παραδοσιακής ζώνης επιρροής των Κούρδων της Συρίας.

“Πιθανότατα το 80%” των FDS είναι Κούρδοι, παραδέχτηκε ο στρατηγός Βότελ.

“Ο στόχος μας είναι να στρατολογήσουμε περισσότερους Άραβες και Τουρκομάνους”, σημείωσε από την πλευρά του ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή. Προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές συριακές δυνάμεις στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την εκπαίδευση των Σύρων μαχητών αλλά με διαφορετική μορφή σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα που αποδείχτηκε φιάσκο, επιβεβαίωσε ο Όστιν.

“Θέλουμε να επικεντρωθούμε σε έναν μικρότερο αριθμό ανθρώπων τους οποίους θα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σε συγκεκριμένες τεχνικές” τις οποίες εκείνοι θα διδάξουν κατόπιν στους συμπολεμιστές τους, κατέληξε ο στρατηγός Όστιν.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Επίθεση με χημικά στο Χαλέπι κατήγγειλαν οι Κούρδοι

Μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν από ρουκέτες στην Τουρκία

ΣΟΚ – Το ISIS αποκεφάλισε 16χρονο γιατί δεν προσήλθε στην προσευχή – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ