Τυνησία: Πέντε «τρομοκράτες» νεκροί σε μάχη κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη

Πέντε «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή Μπεν Γκερντάν, στη νότια Τυνησία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του τυνησιακού υπουργείου Άμυνας.

«Πέντε τρομοκράτες που είχαν ταμπουρωθεί σε ένα σπίτι στην Ελ Αουίτζα σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας», οι οποίες κατέσχεσαν πέντε τουφέκια εφόδου Καλάσνικοφ, δήλωσε ο Μπελχάσεν Ουεσλάτι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την πληροφορία πως ένας λοχαγός του στρατού τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και πρόσθεσε ότι νοσηλεύεται σε «σταθερή κατάσταση».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας γνωστοποίησε από την πλευρά του ότι ένας πολίτης, ο οποίος χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα, έχασε επίσης τη ζωή του στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί για την πιθανή έσοδο στο τυνησιακό έδαφος κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών «ομάδων τρομοκρατών», έπειτα από μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της πόλης Σαμπράτα, στη δυτική Λιβύη.

Εκείνη η επιδρομή, η οποία διεξήχθη την 19η Φεβρουαρίου και είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 50 άνθρωποι. Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε υποστηρίξει σε ανακοίνωσή του πως η επιδρομή απέτρεψε μια ενδεχόμενη επίθεση στην Τυνησία.

Κατά το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας τρία οχήματα «που ανήκαν σε τρομοκρατικά στοιχεία», ένα «πολεμικό όπλο», ζώνες για εκρηκτικά, μια μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και «αυτοσχέδιες χειροβομβίδες» κατασχέθηκαν χθες. Οι έρευνες συνεχίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Οι αρχές της Τυνησίας, που έχουν εκδηλώσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για το χάος στη Λιβύη, ολοκλήρωσαν πρόσφατα την κατασκευή ενός «συστήματος εμποδίων» σε σχεδόν τη μισή έκταση των συνόρων με τη Λιβύη, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο όπλων και γενικότερα την τρομοκρατία.

Αυτή την εβδομάδα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι μια ομάδα 20 Βρετανών στρατιωτών θα μεταβούν στην Τυνησία για να βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων, και ειδικά να αποτρέπουν «τις παράνομες εισόδους».

Η Τυνησία, όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη το 2011, βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με μια κλιμάκωση της δράσης τζιχαντιστών στο έδαφός της. Έχουν διαπραχθεί επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και ξένους τουρίστες.

Εξάλλου πολλές χιλιάδες Τυνήσιοι —3.000 κατά την Τύνιδα— εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη. Ο αριθμός των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Λιβύη συνολικά υπολογίζεται ότι ανέρχεται πλέον σε περίπου 5.000, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις τρεις πολυαίμακτες επιθέσεις που σημειώθηκαν πέρυσι την Τυνησία, στοιχίζοντας τη ζωή σε συνολικά 73 ανθρώπους. Κατά τις τυνησιακές αρχές, οι δράστες των δύο από αυτές τις επιθέσεις, αυτής στο Μουσείο Μπάρντο τον Μάρτιο (22 νεκροί) και αυτής σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη Σους τον Ιούνιο (38 νεκροί) είχαν εκπαιδευτεί στον χειρισμό των όπλων στη Λιβύη.

Οι τυνησιακές αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από τη σειρά τρομοκρατικών ενεργειών πέρυσι. Ο πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι είχε δηλώσει πως η Τυνησία βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία.

Διαβάστε εδώ:

Τυνησία: Άνδρες της Εθνικής Φρουράς σκότωσαν τέσσερις τρομοκράτες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ