Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στοχοποίησε για «πολιτική του φόβου» τον Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ παρενέβη σήμερα στην προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καταγγέλλοντας την «πολιτική του φόβου», στοχοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς τον επικρατέστερο διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου: τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ανέγερση τειχών είναι πολύ κακή ιδέα, άσχετα του ποιος πληρώνει γι’ αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας—ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον—κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε φοιτητές.

Ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ, ο οποίος προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα φροντίσει εάν εκλεγεί να ανεγερθεί ένα γιγαντιαίο τείχος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, προσθέτοντας ότι θα αναγκάσει τη μεξικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το έργο, για να τερματιστεί η λαθρομετανάστευση, όπως διατείνεται.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές, τη «Σούπερ Τρίτη», ένα κρίσιμης σημασίας ορόσημο της κούρσας προς τον Λευκό Οίκο, με τα φαβορί, τον Τραμπ και την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, την πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, να ευελπιστούν πως θα αποκτήσουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους στις δώδεκα πολιτείες (δεκατρείς, στην περίπτωση των Δημοκρατικών) όπου κρίνονται εκλέκτορες.

Ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος συζήτησε προχθές Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία και την κρίση των προσφύγων την οποία προκάλεσε, προειδοποίησε ότι η άνοδος λαϊκιστικών κομμάτων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσει την «εξωτερική πολιτική των δυτικών δημοκρατιών».

«Στη Γερμανία και στην Ευρώπη, κάτι αναπτύσσεται στην πολιτική μας ζωή και, για να είμαι τίμιος, το διαπίστωσα επίσης και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των προκριματικών εκλογών: είναι η πολιτική του φόβου», συνέχισε σε καταγγελτικό τόνο ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός.

«Ας επαγρυπνούμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές του φόβου, είναι επικίνδυνες τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις ΗΠΑ. Είναι επιζήμιες για τον κόσμο και, σε τελευταία ανάλυση, θα είναι επίσης επιζήμιες για τις διατλαντικές σχέσεις», επέμεινε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην ομιλία του προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Η πολιτική ανοίγματος που εφάρμοσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων προκάλεσε την άνοδο της άκρας δεξιάς στη χώρα της, αλλά και πολλές εγκληματικές ενέργειες με ρατσιστικά κίνητρα. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «παλαβομάρα» την πολιτική της Μέρκελ, κάτι για το οποίο τον επαίνεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αντιθέτως υπερασπίστηκε την στάση αυτή του Βερολίνου, κάνοντας λόγο για ένα «ανθρωπιστικό καθήκον».

Τη Δευτέρα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλευρό του Σταϊνμάιερ, ο Τζον Κέρι αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η κρίση των προσφύγων που οφείλεται στον πόλεμο στη Συρία είναι «μια παγκόσμια πρόκληση», και «μια δοκιμασία για όλους μας», όχι ένα ζήτημα «περιφερειακής» τάξεως ή το «πρόβλημα κάποιου άλλου».

Στη Γερμανία οι ομοσπονδιακές εκλογές απέχουν έναν χρόνο. Αλλά ένα νέο αντιμεταναστευτικό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αναδεικνύεται σε απειλή για την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. Η AfD τονίζει πως θέλει—όπως ακριβώς και ο Ντόναλντ Τραμπ—να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για τους μετανάστες και να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία για να απωθηθούν εάν είναι απαραίτητο.

«Παριστάνουν ότι μπορούμε να αποκλειστούμε και να αφήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να λύσει τα προβλήματά του. Αλλά αυτό είναι λάθος», είπε ο Σταϊνμάιερ προφανώς αναφερόμενος, χωρίς να τους κατονομάσει, στους λαϊκιστές πολιτικούς στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αποκλειστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Νίκες για την Χίλαρι σε Βιρτζίνια και Τζόρτζια, ο Σάντερς επικράτησε στο Βερμόντ

ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ στην Τζόρτζια, μάχη σε Βερμόντ, Βιρτζίνια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ