Τουσκ: Τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας η ετοιμότητά μας να σταθούμε στην Ελλάδα

«Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, στη Βιέννη.

Ο Τουσκ σημειώνει πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, αναφέρει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.

«Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ότι αφορά την Τουρκία αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με τους «γείτονές της, αρχής γενομένης με την Τουρκία».

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά αναμένουμε πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους μας ως προϋπόθεση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των επαφών του στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, η Αυστρία θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής ομοφωνίας» για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα μας απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Αποκαλείται “Πίσω στη Σένγκεν”», είπε ο Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

 

Δείτε επίσης:

Ραντεβού Τσίπρα-Τουσκ την Πέμπτη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ