Αφγανιστάν: Ο στρατός σκότωσε αστυνομικό λόγω υποψιών για συνεργασία με Ταλιμπάν

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι 30 τέθηκαν υπό κράτηση σε μια κοινή επιχείρηση του αφγανικού στρατού και των δυνάμεων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η οποία είχε στόχο μέλη της αστυνομίας που υπάρχουν υποψίες πως υποστήριζαν τους Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ, αποκάλυψαν Αφγανοί αξιωματούχοι χθες Κυριακή.

Η επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν και ο στρατός έχει εγκαταλείψει πολλά στρατόπεδά του εκεί. Η συμμαχία υπό την ηγεσία του NATO και η αφγανική κυβέρνηση καταβάλουν προσπάθειες να ανασυντάξουν τις υπηρεσίες ασφαλείας και να αναστρέψουν το κύμα των πρόσφατων επιτυχιών των ισλαμιστών στη Χελμάντ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή Σανγκίν, όπου έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε ο Άμπντουλ Ραχμάν Σαριάνγκ, ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία.

«Δυνάμεις του στρατού συνέλαβαν τους αστυνομικούς», είπε ο Σαριάνγκ. «Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ασκών χρέη διοικητή της αστυνομίας στην περιοχή Σανγκίν, ο Μοχάμαντ Νάμπι, είναι ανάμεσα στους αστυνομικούς που συνελήφθησαν, συνέχισε ο Σαριάνγκ. Ο Νάμπι είχε αναλάβει τα καθήκοντα αυτά αναπληρώνοντας τον Μοχάμεντ Νταούντ, ο οποίος αναρρώνει από τραύματα που είχε υποστεί.

Ο Σαριάνγκ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στη διεξαγωγή της επιχείρησης. Ωστόσο ένας αξιωματικός του αφγανικού στρατού στη Χελμάντ δήλωσε στο Ρόιτερς πως τόσο οι αφγανικές αρχές, όσο και Αμερικανοί σύμβουλοι υποπτεύονται πως οι αστυνομικοί αυτοί προμήθευαν τους Ταλιμπάν με όπλα και πυρομαχικά και σχεδίαζαν να παραδοθούν σε αυτούς και να ενταχθούν στις τάξεις τους.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, ανακαλύψαμε στοιχεία ότι βοηθούσαν τους Ταλιμπάν και φοβόμασταν ότι μπορεί να παρέδιδαν την περιοχή στους Ταλιμπάν», είπε ο αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Εξαπολύσαμε μια κοινή επιχείρηση με τους Αμερικανούς και τους θέσαμε όλους υπό κράτηση».

Δεν είναι γνωστή η πλήρης έκταση των Αμερικανών στην επιχείρηση. Εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ στην Καμπούλ απέφυγε να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Η συμμαχία ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα αρκετές εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στη Χελμάντ, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις. Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ συνέβαλαν να απωθηθούν αρκετές έφοδοι των Ταλιμπάν στην επαρχία.

Περίπου 100 Αφγανοί στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν από τη Χελμάντ ή μετατέθηκαν σε άλλα σημεία της επαρχίας τους τελευταίους μήνες, καθώς ο στρατός εγκατέλειψε στρατόπεδα σε πολλές περιοχές όπου η δράση των ανταρτών είναι πιο έντονη και ανασυντάχθηκε αλλού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν- τουλάχιστον 10 νεκροί

Στους 21 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Πακιστάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ