Ιταλία: Επιτρέπει να απογειώνονται UAVs των ΗΠΑ για αποστολές εναντίον του ISIS

Η Ιταλία συμφώνησε να επιτρέπει σε αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) να απογειώνονται από το έδαφός της για να υπερασπίζονται δυνάμεις που δρουν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις τους στη βόρεια Αφρική εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

Η διμερής συμφωνία καλύπτει μόνον αποστολές αμυντικού χαρακτήρα και όχι επιθετικής φύσης, όπως η επιδρομή εναντίον ενός στρατοπέδου όπου φέρονται να εκπαιδεύονταν ισλαμιστές στη Σαμπράτα της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Η Ρώμη θα αποφασίζει εάν θα εγκρίνει τις απογειώσεις των UAVs από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας κατά περίπτωση και μόνον εάν οι εγκεκριμένες αποστολές αφορούν την προστασία προσωπικού που βρίσκεται επί του πεδίου. Δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα αιτήσεις για τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών αυτών από την Ουάσινγκτον. Τα αεροσκάφη που βρίσκονται στη Σιγκονέλα δεν είναι οπλισμένα, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει την Ιταλία να επιτρέψει τέτοια αεροσκάφη να πραγματοποιούν επιχειρήσεις από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα εδώ και πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal (http://on.wsj.com/1oY6AYO).

Το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται το χάος στη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, για να αποκτήσει ερείσματα και να εξαπολύει επιθέσεις τόσο μέσα στην ίδια τη Λιβύη, όσο και στη γειτονική Τυνησία.

Η επιδρομή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα εναντίον μιας βάσης των τζιχαντιστών στη Σαμπράτα, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, φέρεται να είχε στόχο τον Νουρεντίν Σουσάν, έναν Τυνήσιο εξτρεμιστή που συνδέεται με την επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο. Τα αεροσκάφη που έφεραν σε πέρας εκείνη την επιδρομή είχαν απογειωθεί από μια βάση στο έδαφος της Βρετανίας.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και στελέχη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι τώρα για το δημοσίευμα.

Η Ιταλία έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη χωρίς ρητό αίτημα γι’ αυτό από μια αναγνωρισμένη και νόμιμη κυβέρνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προκειμένου να απογειώνονται από τη Σικελία UAVs για επιχειρήσεις όπως αυτή στη Σαμπράτα, αλλά η ιταλική κυβέρνηση διστάζει να εγκρίνει κάτι τέτοιο φοβούμενη τις αντιδράσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ανέφερε ακόμη η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σταματήσουν οι μάχες στη Συρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ