Επιστολή αλληλεγγύης του Αντόνιο Κόστα στον Τσίπρα για το προσφυγικό

Την αλληλεγγύη του στο προσφυγικό εκφράζει ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αντόνιο Κόστο αναφέρει συγκεκριμένα ότι «είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε αιτούντες άσυλο οι οποίοι επωφελούνται από τη διεθνή προστασία που παρέχεται από τη χώρα σου, και οι οποίοι μπορούν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν διμερώς στην Πορτογαλία». Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα μέσα σε πανεπιστήμια και 800 μέσα σε τεχνικές σχολές και μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα άλλων 2.500-3.000 για τους αγροτικούς και δασικούς τομείς.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τάσσεται κατά των «εσωτερικών συνόρων» στην ΕΕ και όπως αναφέρει «έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μόνο ένα εξωτερικό σύνορο, και κανένα εσωτερικό σύνορο». Επισημαίνει ακόμη πως «με αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται οι οποίες αφορούν την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

«Έχουμε επίγνωση ότι αυτή η προσφορά δεν είναι ουσιώδης, έχοντας υπ’ όψιν το επίπεδο προσφύγων το οποίο έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σου σήμερα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αντόνιο Κόστα, υπογραμμίζει πως «είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» και αναγγέλλει πως θα παρουσιάσει την προσφορά αυτή στους υπόλοιπους συναδέλφους, των οποίων οι χώρες έχουν πληγεί από την κρίση αυτή.

Ολόκληρη η επιστολή του Αντόνιο Κόστα στον Αλέξη Τσίπρα:

 

«Αγαπητέ Συνάδελφε / Αγαπητέ Αλέξη,

Τα συνεχιζόμενα κύματα προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχουν ανοίξει μια άνευ προηγουμένου κρίση. Υπάρχει ενδεχόμενο η κρίση αυτή να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή μεταξύ Κρατών Μελών και επομένως απαιτεί μια άμεση και αποτελεσματική απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε όλοι επίγνωση της πίεσης η οποία ασκείται στη χώρα σου και της προσωπικής σου δέσμευσης να βρεθεί λύση. Παρότι η Πορτογαλία δεν είναι ανάμεσα στα Κράτη Μέλη τα οποία επηρεάζονται περισσότερο, υποστηρίζουμε πλήρως τους εταίρους μας και θα θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με συγκεκριμένες πράξεις.

Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μόνο ένα εξωτερικό σύνορο, και κανένα εσωτερικό σύνορο. Με αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται οι οποίες αφορούν την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Ωστόσο, επιθυμούμε να προχωρήσουμε και παραπέρα από αυτό. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε, και σε ευρωπαϊκά αλλά και σε διμερή επίπεδα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει εμείς οι ίδιοι τις τελευταίες δεκαετίες ως χώρα υποδοχής για πολλούς μετανάστες από τρίτες χώρες. Εν ολίγοις, είμαστε διατεθειμένοι όχι μόνο να εκτελέσουμε το δικό μας καθήκον, αλλά να πάμε και πιο πέρα από αυτό.

Συγκεκριμένα, είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε αιτούντες άσυλο οι οποίοι επωφελούνται από τη διεθνή προστασία που παρέχεται από τη χώρα σου, και οι οποίοι μπορούν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν διμερώς στην Πορτογαλία. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε 2.000 άτομα μέσα σε πανεπιστήμια και 800 μέσα σε τεχνικές σχολές. Και μπορούμε να εξετάσουμε την πιθανότητα άλλων 2.500-3.000 για τους αγροτικούς και δασικούς τομείς. Αυτό συμπεραίνεται από μια αρχική εκτίμηση των δυνατοτήτων φιλοξενίας μας, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε και άλλους τομείς, ανάλογα με το κοινωνικό και επαγγελματικό ιστορικό των υποψηφίων.

Αυτή η διμερής διαθεσιμότητα, η οποία μπορεί να συζητηθεί λεπτομερώς στο ανάλογο επίπεδο, δεν επηρεάζει επ’ ουδενί καμμία από τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις, δηλαδή τη συμμετοχή μας στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, ούτε τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έχουμε επίγνωση ότι αυτή η προσφορά δεν είναι ουσιώδης, έχοντας υπ’ όψιν το επίπεδο προσφύγων το οποίο έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σου σήμερα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θα παρουσιάσω την προσφορά αυτή στους υπόλοιπους συναδέλφους, των οποίων οι χώρες έχουν πληγεί από την κρίση αυτή.

Επίτρεψέ μου, αγαπητέ συνάδελφε, να σου εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου.

Αντόνιο Κόστα»

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τριμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ – ΒΙΝΤΕΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό έκρουσε ο Σουλτς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ