Πολωνία: Καταρτίζεται ρύθμιση περί ποινών για τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου»

Η κυβέρνηση της Πολωνίας καταρτίζει ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ποινές σε όσους χρησιμοποιούν τη φράση “πολωνικά στρατόπεδα θανάτου”, αναφορικά με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργούσαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε πολωνικό έδαφος, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο.

Η Πολωνία επιδιώκει επί μακρό διάστημα την εξάλειψη της παραπλανητικής φράσης από ιστορικές περιγραφές και αναφορές σε δημοσιεύματα εφημερίδωΝ, υποστηρίζοντας ότι με αυτή υπονοείται ότι η χώρα, που τελούσε υπό κατοχή από την Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν υπεύθυνη για την λειτουργία των στρατοπέδων στην επικράτεια της την περίοδο του Ολοκαυτώματος .

Το Ναζιστικό καθεστώς λειτουργούσε τα πιο διαβόητα στρατόπεδα θανάτου, όπως το Άουσβιτς και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Σομπιμπόρ και Τρεμπλίνκα κυρίως στην κατεχόμενη Πολωνία από ό,τι στην Γερμανία.

“Αυτό θα είναι ένα σχέδιο που ικανοποιεί τις προσδοκίες των Πολωνών, που βλασφημούνται στον κόσμο, στην Ευρώπη, ακόμη και στην Γερμανία, ότι είναι οι αυτουργοί του Ολοκαυτώματος, ότι στην Πολωνία υπήρχαν πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, πολωνικοί θάλαμοι αερίων”, δήλωσε ο Ζιόμπρο στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF.

“Αρκετά με αυτό το ψέμα. Πρέπει να ληφθούν ευθύνες”, τόνισε.

Η φράση “πολωνικά στρατόπεδα θανάτου” συχνά εντοπίζεται μόνο σε ξένες εκδόσεις και σχεδόν ποτέ στην ίδια την Πολωνία.

Ο Ζιόμπρο σημείωσε πως παρουσίασε το σχέδιο στην πρωθυπουργό Μπεάτα Ζίντλο, η οποία αντέδρασε θετικά.

Το 2012, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του σε τελετή στη μνήμη του Γιαν Κάρσκι, πρώην πολωνού αξιωματικού, ο οποίος έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την πολιτική εξόντωσης των εβραίων από τους ναζί, αναφέρθηκε σε “πολωνικά στρατόπεδα θανάτου”, αντί στον όρο “ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης”, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Πολωνίας. Αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος με επιστολή του προς τον τότε Πολωνό πρόεδρο Μπρονισλάβ Κομορόφσκι εξέφρασε τη λύπη του για το λάθος του να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη έκφραση.

Τον περασμένο χρόνο η Πολωνία διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ με δηλώσεις του που περιελήφθησαν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε συνενοχή με τη ναζιστική Γερμανία στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τα 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων

Πολωνικό περιοδικό “ντύνει” την Μέρκελ ναζί και επιτίθεται στις Βρυξέλλες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ