Ισραήλ: Θα εξετάσει τη γαλλική πρόταση για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους

Την πρόταση της Γαλλίας για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους θα εξετάσει το Ισραήλ σύμφωνα αξιωματούχο της κυβέρνησης της χώρας.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι το Παρίσι έκανε λάθος δηλώνοντας πως ι έκανε λάθος δηλώνοντας πως θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος στην περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν, δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Αν και όταν δεχτούμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε σε μια σύνοδο, θα εξετάσουμε το αίτημα και θα απαντήσουμε σε αυτό», τόνισε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την Παρασκευή (29/1) ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σε ξένους διπλωμάτες πως η Γαλλία θα επικεντρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στην προετοιμασία μιας διεθνούς συνόδου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών και των βασικών τους εταίρων, των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, των Αράβων, που θα έχει κυρίως στόχο να προωθήσει και να υλοποιήσει τη λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως αν οι προετοιμασίες για τη διεθνή σύνοδο οδηγηθούν σε αδιέξοδο «τότε…σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αναγνωρίσουμε το Παλαιστινιακό Κράτος».

«Γιατί οι Παλαιστίνοι να υποχωρήσουν έστω και κατά ελάχιστο σε μια σύνοδο, αν ήδη γνωρίζουν ότι χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτήν, θα πάρουν αυτό που επιθυμούν;», ανέφερε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε ομιλία του σε ηγέτες Αφρικανικών κρατών σε μια σύνοδο κορυφής στην Αιθιοπία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Γαλλίας για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου. Παράλληλα ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο υπ’ αριθμόν 2 της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OLP) και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με το Ισραήλ, καλωσόρισε την ανακοίνωση του Παρισιού.

Εντούτοις, δύο υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης – σύμμαχοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου– δήλωσαν πως το Ισραήλ θα πρέπει να μποϊκοτάρει μια τέτοια συνάντηση.

«Απερίφραστα, το Ισραήλ δεν θα λάβει μέρος σε μια σύνοδο υπό το καθεστώς απειλής», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 2», απηχώντας τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ στο «Channel 1».

Ο Φαμπιούς στο παρελθόν είχε καλέσει για τη συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας υποστήριξης, αποτελούμενη από αραβικά κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα ασκήσει πίεση στις δύο πλευρές για συμβιβασμούς. Ο Νετανιάχου, όμως είχε χαρακτηρίσει «αντιπαραγωγικές»  τις γαλλικές πρωτοβουλίες.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην δήλωση του Φαμπιούς τόνισε πως: «Η θέση των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα είναι σαφής. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση της σύγκρουσης είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια απευθείας συμφωνία σε θέματα του τελικού καθεστώτος».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν επέκρινε με έντονο τρόπο τα σχέδια για την επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ισραηλινή κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για “προκλητικές ενέργειες” που εγείρουν καίρια ερωτήματα ως προς τη δέσμευση του Ισραήλ στη λύση των δύο κρατών. Σε απάντηση του ο Νετανιάχου κατηγόρησε από τη δική του πλευρά τον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι με τις δηλώσεις του “ενθαρρύνει την τρομοκρατία”.

Η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014 και έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη προσπάθεια επανεκκίνησης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η λύση των δύο κρατών, που σημαίνει την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα γειτονεύει με το Ισραήλ, είναι ο στόχος των Παλαιστίνιων στις διαπραγματεύσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και κάτι υπέρ του οποίου τασσόταν η διπλωματία των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Νεκρή 13χρονη Παλαιστίνια από πυρά Ισραηλινού φρουρού

Νέα αιματηρά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας

“Ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας” η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ