Βαθιά απογοήτευση για την εκτέλεση του αλ Νιμρ εξέφρασε ο Μπαν Κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι ειναι “βαθιά απογοητευμένος” από την εκτέλεση ενός εξέχοντος σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου και 46 άλλων προσώπων στη Σαουδική Αραβία και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες τον ιερωμένο Νιμρ αλ-Νιμρ και δεκάδες μέλη της αλ-Κάιντα, θέλοντας να κάνει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί επιθέσεις, είτε από σουνίτες τζιχαντιστές είτε από μειονοτικούς σιίτες. Οι εκτελέσεις προκάλεσαν θρησκευτική οργή σε όλη τη Μέση Ανατολή.

“Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν.

Ο Μπαν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους σαουδάραβες ηγέτες σε αρκετές ευκαιριών και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Ο γενικός γραμματέας καλεί επίσης για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζητεί απ’ όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπαν “εκφράζει τη λύπη του για τη βία που άσκησαν διαδηλωτές εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: AΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Ανοιχτά μέτωπα στο Ιράκ μετά την εκτέλεση του ιερωμένου

Έκκληση για ηρεμία από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με εκδίκηση για την εκτέλεση του ιερωμένου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ