Ανοιχτά μέτωπα στο Ιράκ μετά την εκτέλεση του ιερωμένου

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, ενώ θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικά στελέχη τον κάλεσαν να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα– μετά από 25 χρόνια– την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο νέος σαουδάραβας πρεσβευτής στο Ιράκ ο Τάμερ αλ-Σαμπάν, να επιτρέψει στις δύο χώρες να συνεργασθούν στην ασφάλεια και τη μάχη κατά του εξτρεμισμού.

Όμως η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ το Σάββατο οδήγησε σε παροτρύνσεις να παραμείνει κλειστή η πρεσβεία, ενώ ο Αμπάντι προειδοποίησε ότι η εκτέλεση θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής.

“Καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας” δήλωσε ο εξέχων σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ του Ιράκ με ανακοίνωση του, καλώντας σε διαδηλώσεις στη χώρα και σε όλες τις χώρες του Κόλπου για να καταδικασθεί η εκτέλεση.

Η ένοπλη οργάνωση Ασάιμπ Αχλ Αλ Χακ, που θεωρείται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι επιζητεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη σουνιτών–σιιτών. “Ποιος είναι ο λόγος να υπάρχει η σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράκ”; ανέφερε η οργάνωση με ανακοίνωση της.

Ο Κασίμ αλ Αράτζι, ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, μιας άλλης παραστρατιωτικής σιιτικής οργάνωσης με πολιτική πτέρυγα, που φέρεται να συνδέεται με το Ιράν, κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις. Όπως ανέφερε σε σχόλια του που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης αλ Γκαντίρ, η εκτέλεση του Νιμρ “άνοιξε τις πύλες της κολάσεως”.

Ο Αμάντι, μετριοπαθής σιίτης, το κόμμα του οποίου διατηρεί σχέσεις με το Ιράν, απέφυγε να προβεί σε αντίστοιχα εμπρηστικά σχόλια, αλλά τόνισε πως η εκτέλεση θα έχει συνέπειες.

Ο Χουμάμ Χαμούντι, εξέχων πολιτικό στέλεχος των σιιτών και μέλος του πανίσχυρου κόμματος Ισλαμικό Ανώτατο Συμβούλιο του Ιράκ, προειδοποίησε πως η εκτέλεση του Νιμρ θα ενδυναμώσει το Ισλαμικό Κράτος, επιτείνοντας την σεχταριστική διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

 

Πηγή: AMΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με εκδίκηση για την εκτέλεση του ιερωμένου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ