Οι 10 καινοτομίες που έρχονται το 2016 σύμφωνα με το MIT

Το περιοδικό «Technology Review» του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ξεχώρισε τις δέκα τεχνολογικές καινοτομίες του 2015 που αναμένεται να “ωριμάσουν” περαιτέρω το 2016. Ποιες είναι αυτές οι τεχνολογίες που ενδεχομένως θα αποτελέσουν σύντομα μέρος της καθημερινότητάς μας;

Συγχώνευση εικονικής και πραγματικής πραγματικότητας: Εταιρείες όπως η Magic Leap και η Microsoft ετοιμάζουν «κάσκες» που θα επιτρέπουν στον χρήστη να βλέπει τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα να συνδυάζονται με πραγματικά αντικείμενα στο οπτικό του πεδίο.

Θαυματουργά «νανοϋλικά»: Μέταλλα, κεραμικά και άλλα υλικά με νανοδομές προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες, καθώς είναι εύπλαστα, ελαφριά και ανθεκτικά.

Επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων: Η Mercedes, η General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν μοντέλα που θα επικοινωνούν μόνα τους με άλλα οχήματα στους δρόμους, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ίντερνετ από τη στρατόσφαιρα: To Project Loon της Google ετοιμάζεται θα παράσχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω γιγάντιων αεροστάτων που θα πετάνε στη στρατόσφαιρα, αρχής γενομένης από την Ινδονησία. Επίσης, το Facebook που θα κάνει κάτι ανάλογο από drones σε μεγάλο υψόμετρο.

Υγρή βιοψία: H διάγνωση καρκίνου μέσω ανίχνευσης μικροσκοπικών τμημάτων DNA από καρκινικούς όγκους, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς θα διαδοθεί. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προγενετική ανάλυση του εμβρύου μέσω του αίματος της μητέρας.

Αφαλάτωση μεγάλης κλίμακας: Η αφαίρεση του αλατιού από το θαλασσινό νερό γίνεται πια εφικτή σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες μονάδες σε Ισραήλ, ΗΠΑ κ.ά., οι οποίες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα γλυκού νερού τη μέρα. Πρόσφατα το MIT παρουσίασε μια μέθοδο αφαλάτωσης με «ηλεκτροπληξία».

Το πορτοφόλι-τηλέφωνο: Το 2016 θα είναι η χρονιά που πολλοί περισσότεροι χρήστες-καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν το «έξυπνο» κινητό τους και υπηρεσίες όπως το Apple Ρay για να κάνουν τις συναλλαγές τους στα καταστήματα χωρίς χρήση μετρητών ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας.

Εγκέφαλοι εργαστηρίου: Η καλλιέργεια εγκεφαλικού ιστού παρόμοιου με αυτόν ενός ανθρώπινου εμβρύου ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη μελέτη διαφόρων παθήσεων (Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένειας, επιληψίας, αυτισμού κ.α.) σε μίνι-εγκεφάλους εργαστηρίου.

Φωτοσύνθεση-εξπρές: Η δημιουργία ενός νέου τροποποιημένου φυτού ρυζιού με άκρως ενισχυμένες δυνατότητες φωτοσύνθεσης, ανοίγει το δρόμο για πολύ πιο αποδοτικές καλλιέργειες όχι μόνο ρυζιού, αλλά δημητριακών και άλλων φυτών, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού.

Το Ίντερνετ των «τραπεζών» DNA: Καθώς η «ανάγνωση» (αλληλούχιση) του γονιδιώματος γίνεται ολοένα ευκολότερη και φθηνότερη και αυξάνονται έτσι οι κατά τόπους βάσεις (τράπεζες) γενετικών δεδομένων, ήλθε ή ώρα αυτές να διασυνδεθούν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου. Αυτό θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση των επιστημόνων σε έναν πολύτιμο θησαυρό βιολογικών πληροφοριών για τις ανθρώπινες ασθένειες και όχι μόνο.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέος μικροεπεξεργαστής φέρνει επανάσταση στη μεταφορά δεδομένων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ