“Φωλιά” του ISIS στη Βοσνία

Η «φωλιά» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Βοσνία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού δικτύου France24 που επισημαίνει πως δεκάδες πολίτες της χώρας πρωταγωνιστούν σε προπαγανδιστικά βίντεο του ISIS.

Τον τελευταίο χρόνο, 300 Βόσνιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία. Με πληθυσμό λιγότερο από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, η χώρα της βαλκανικής χερσονήσου είναι αυτή με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν αναλογία ξένων μαχητών του ISIS σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα πως αρκετές δεκάδες από αυτούς τους μαχητές έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, αποτελώντας κίνδυνο για την εύθραυστη χώρα.

Η αστυνομία πραγματοποιεί πολύ συχνά επιδρομές κατά μήκος της Βοσνίας σε ύποπτες θέσεις τζιχαντιστών, με το ορεινό χωριό Γκόρντζα Μαόκα, στα βόρεια της χώρας, να αποτελεί το προπύργιό τους. Στην αρχή του έτους, φωτογράφος του πρακτορείου Reuters επισκέφθηκε το χωριό, όπου απαθανάτισε σπίτια και λεωφορεία στα οποία κυμάτιζε η σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημείο συνάντησης και εκπαίδευσης των τζιχαντιστών, με αρκετούς τρομοκράτες να έχουν αγοράσει γη και ακίνητα.

Οι Αρχές έχουν πραγματοποιήσει ουκ ολίγες επιδρομές στο χωριό, στο οποίο οι σημαίες εξαφανίστηκαν μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις του Reuters.

H στρατολόγηση τζιχαντιστών αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα στη Βοσνία, που πέρυσι η χώρα πέρασε νόμο που επιτρέπει στα δικαστήρια να επιβάλλουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια όταν ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος για στρατολόγηση τρομοκρατών, συμμετοχή στον «ιερό πόλεμο» ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. 

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών ο τραγουδιστής των Eagles of Death Metal

Αυτή είναι η “σημαντικότερη νίκη” εναντίον του ISIS δήλωσε ο Ολάντ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ