Πακιστάν και Αφγανιστάν ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες με τους Ταλιμπάν της Καμπούλ

Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συζητήσουν στις αρχές Ιανουαρίου με την Κίνα και τις ΗΠΑ την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Αφγανών Ταλιμπάν και της Καμπούλ.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στην αφγανική πρωτεύουσα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν Ραχίλ Σαρίφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και τον πρωθυπουργό Αμπντουλά Αμπντουλά και συμφώνησαν να οργανώσουν “μια τετραμερή συνάντηση κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου” προκειμένου να καθορίσουν τον οδικό χάρτη των συνομιλιών αυτών, ανέφερε ο Ασίμ Μπάτζουα, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν διευκρίνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν αποκαλύφθηκε πού θα γίνουν οι συνομιλίες. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στην ανακοίνωση αυτή.

Η Καμπούλ εκτιμά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς τη συμμετοχή του γειτονικού Πακιστάν. Φέτος το καλοκαίρι το Πακιστάν φιλοξένησε στο έδαφός του μια πρωτοφανή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, υπό την αιγίδα της Κίνας και των ΗΠΑ. Επρόκειτο να ακολουθήσει και ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Ομάρ, του ιδρυτή του κινήματος των Ταλιμπάν.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» το Ντάλας – ΒΙΝΤΕΟ

Προσπάθησε να σώσει γυναίκα που πήδηξε από τον 11ο όροφο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ