Νέες διαδρομές μεταναστών με κατεύθυνση την Ελλάδα

Διαφαίνεται περαιτέρω διεύρυνση των μεταναστευτικών ροών, καθώς εκτός από Σύρους, Πακιστανούς, Αφγανούς κ.α, αναμένεται κύμα Κούρδων, οι οποίοι εγκαταλείπουν περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. 

Ήδη τα κυκλώματα διακινητών βρίσκουν νέες διόδους – πλην Ειδομένης- προώθησης στα Βαλκάνια από τα ελληνικά σύνορα, κυρίως μέσω Αλβανίας όπου πρόσφατα συνελήφθησαν δεκάδες Μαροκινοί, ενώ στη Χαλκιδική ψαροκάικα από την Τουρκία αποβίβασαν μετανάστες οι οποίοι πλήρωσαν αδρά. Στο Μαρόκο, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ατόμων από την υποσαχάρια και τη Δυτική Αφρική. Στους στόχους τους είναι το “εύκολο” πέρασμα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. 

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο την οδό της Ελλάδας επιλέγουν και Μαροκινοί παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι μόλις εντοπίζονται στα ελληνικά νησιά κρατούνται από την Αστυνομία, για να ακολουθήσουν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασής τους. Αυτή την εβδομάδα περισσότεροι από 120 παράτυποι μετανάστες (κυρίως Μαροκινοί) βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, ενώ περισσότεροι από 70 συμπατριώτες τους παρέμεναν σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων νησιών του ανατολικού Αιγαίου. «Ακολουθούν αυτόν τον δρόμο για δύο λόγους: δεν απαιτείται βίζα για να μεταβούν στην Τουρκία, ενώ υπάρχουν και αρκετές φτηνές πτήσεις τσάρτερ από το Μαρόκο για την Κωνσταντινούπολη», λέει στην «Καθημερινή» αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

 Σταθμός παραμονής

Από τόπος διέλευσης παράνομων μεταναστών, τα τελευταία χρόνια το Μαρόκο έχει μετατραπεί σε σταθμό πολυετούς παραμονής τους. Βασικοί λόγοι ήταν η ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων με την Ισπανία με την ανέγερση φράχτη και οι επαναπροωθήσεις όσων προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα υδάτινα σύνορα.

Το 2013, το Μαρόκο άλλαξε μεταναστευτική πολιτική παρέχοντας νομιμοποιητικά έγγραφα σε μετανάστες που βρίσκονται στα εδάφη του. Μέχρι σήμερα έχει παραχωρήσει 18.600 άδειες διαμονής (από τις 27.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί). Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο αριθμός όσων βρίσκονται επί μακρόν χωρίς νόμιμα έγγραφα στη χώρα είναι πολλαπλάσιος. Το Μαρόκο, άλλωστε, δίνει τη δυνατότητα σε υπηκόους του Καμερούν, της Σενεγάλης, της Ακτής Ελεφαντοστού και άλλων αφρικανικών κρατών να ταξιδέψουν στα εδάφη του για τρεις μήνες χωρίς βίζα. Αρκετοί εξ αυτών θεωρούν ότι, αν καταγραφούν από τις μαροκινές αρχές, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο το πέρασμά τους στην Ευρώπη.

«Εφτασαν στη χώρα μας διασχίζοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά κανείς στον υπόλοιπο κόσμο δεν νοιάστηκε αν κάποιοι πέθαναν ή υπέφεραν στο ταξίδι τους. Μόνο όταν έφτασαν εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη, τους πρόσεξαν. Εμείς, πάντως, έχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας», είπε πρόσφατα ο υπουργός Μετανάστευσης του Μαρόκο, Anis Birrou, σε συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Παράλληλα, το Μαρόκο και ο ΔΟΜ προσέφεραν δωρεάν πτήσεις ή οδική μεταφορά με λεωφορεία σε μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής, προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ελάχιστοι όμως ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα. Κάποιοι έστησαν μικρούς καταυλισμούς στα προάστια της Ταγγέρης, οι οποίοι χωρίζονται σε γαλλόφωνους και αγγλόφωνους. Αλλοι βρήκαν κατάλυμα σε ερειπωμένα κτίρια ή σε φτηνά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ονόμασαν αυτές τις πολυκατοικίες «Τιτανικό» και «Προξενείο». 

Πηγή:Καθημερινή 

 

Διαβάστε επίσης

Η ΕΕ δέχθηκε 1 εκατ. πρόσφυγες και οι δουλέμποροι έβγαλαν 1 δισ. δολ. το 2015

Το 51% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ