Νίκη… σαν ήττα για τον Μαριάνο Ραχόι

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία επιβεβαίωσε το τέλος του δικομματισμού. Το Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτη δύναμη (28,72%), ωστόσο ο Μαριάνο Ραχόι χάνει 63 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση του κοινοβουλίου. Για αυτοδυναμία ούτε λόγος, καθώς οι 123 έδρες που συγκέντρωσαν οι συντηρητικοί είναι πολύ λιγότερες από τις 176 που απαιτούνται.

Δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, με ποσοστό 22,01% και 90 έδρες. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Για το αρνητικό ρεκόρ των Σοσιαλιστών ευθύνονται οι Podemos, που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με 20,66% και 69 έδρες.

Τα exit polls έδειχναν δεύτερο κόμμα αυτό του Πάμπλο Ιγκλέσιας και όντως η διαφορά ψήφων με τους Σοσιαλιστές ήταν μικρή. Ωστόσο, ακόμη και αν οι Podemos έρχονταν δεύτεροι θα είχαν και πάλι λιγότερες έδρες, αφού εξασφάλισαν μεγαλύτερα ποσοστά σε περιοχές με μικρότερο συνολικό αριθμό κατοίκων. Τέταρτο είναι το κόμμα των Ciudadanos (Πολίτες) του Άλμπερτ Ριβέρα, με ποσοστό 13,9% και 40 έδρες.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του, που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη. Τόνισε μάλιστα ότι οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι εύκολες, καθώς θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις και συμφωνίες. Όντως, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ισπανία.

Η επίτευξη συμμαχιών μόνο εύκολη δεν είναι. Οι συνασπισμοί είναι μία εντελώς καινούργια διαδικασία για την Ισπανία. Η προφανής συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Πολίτες δεν αρκεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο εκπρόσωπος των Podemos, Ινίγκο Ερεχόν, δήλωσε πως τα αποτελέσματα σήμαναν το τέλος του δικομματισμού και πρόσθεσε: «Ξεκινά μια νέα εποχή για τη χώρα». Το κίνημα κατά της λιτότητας, μαζί με τους Σοσιαλιστές αλλά και μικρά αριστερά κόμματα που εξασφάλισαν την είσοδό τους στην ισπανική βουλή είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις 176 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναλυτές αναφέρουν πως οι Σοσιαλιστές ενδέχεται να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Podemos και τους Πολίτες. Παράλληλα, θεωρούν δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα κρατήσουν πολλές εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα, είναι πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών.

Η οικονομική κρίση, η διαφθορά αλλά και το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, που έστρεψε τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου στην Ισπανία. Μπορεί ο Ραχόι να κατάφερε να επαναφέρει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε δεν βρήκαν ανταπόκριση στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Λας Βέγκας – Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς

Κατάρρευση 33 κτιρίων στην Κίνα – 91 αγνοούμενοι

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ