Οι ΗΠΑ καλούν τον Πρόεδρο της Ρουάντας να σεβαστεί τον αριθμό προεδρικών θητειών

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε χθες Σάββατο τον πρόεδρο της Ρουάντας Πολ Καγκάμε να σεβαστεί τους υπάρχοντες κανόνες όσον αφορά τον αριθμό των προεδρικών θητειών, παρότι οι ψηφοφόροι ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία σε δημοψήφισμα την αναθεώρηση του Συντάγματος για να τροποποιηθούν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είναι απογοητευμένη για το γεγονός ότι οργανώθηκε δημοψήφισμα μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στη Ρουάντα και να θεσπιστούν εξαιρέσεις στους περιορισμούς [του αριθμού] των θητειών», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Παρότι συγχαίρουμε τον λαό της Ρουάντας διότι άσκησε ειρηνικά τα πολιτικά του δικαιώματα, λυπούμαστε διότι ο τρόπος που οργανώθηκε το δημοψήφισμα δεν έδωσε επαρκή χρόνο και ευκαιρίες για έναν πολιτικό διάλογο για την ουσία της αναθεώρησης που προτάθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι πολίτες της Ρουάντας τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ μιας αναθεώρησης του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον Πολ Καγκάμε, 58 ετών, να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία το 2017 και δυνητικά να κυβερνήσει μέχρι το 2034.

Για τον Λευκό Οίκο, αυτή η πρωτοβουλία με στόχο την διατήρηση του προέδρου της Ρουάντας στην εξουσία βλάπτει την υστεροφημία του.

«Ο πρόεδρος Καγκάμε, ο οποίος από πολλές απόψεις ενίσχυσε και ανέπτυξε τη Ρουάντα, έχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να επικυρώσει τον απολογισμό [της θητείας του] τιμώντας τη δέσμευσή του να σεβαστεί τα όρια των [προεδρικών] θητειών που ίσχυαν όταν ανέλαβε την εξουσία», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Πράττοντάς το «ο πρόεδρος Καγκάμε θα τοποθετούσε ένα στέρεο θεμέλιο για τη δημοκρατία στη Ρουάντα, ενισχύοντας τις σημαντικές προόδους που επιτεύχθηκαν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους πολίτες της Ρουάντας, και θα γινόταν ένα αξιέπαινο παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τη Ρουάντα, αλλά και για την περιοχή και τον κόσμο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ακόμη, στην ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ προστίθεται ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το γεγονός ότι περιστέλλονται γενικότερα οι δημοκρατικές ελευθερίες στη Ρουάντα.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται επί μακρόν στις ειρηνικές συγκεντρώσεις, στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης στη Ρουάντα», διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Ρουάντας να επιτρέψει την πλήρη και ανεμπόδιστη άσκηση αυτών των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς η χώρα οδεύει στις τοπικές εκλογές του 2016, τις προεδρικές εκλογές του 2017 και τις βουλευτικές εκλογές του 2018».

Ο Πολ Καγκάμε βρίσκεται στην εξουσία στη Ρουάντα από τον Ιούλιο του 1994, όταν το Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντας, η οργάνωση ανταρτών της οποίας ηγείτο, τερμάτισε τη γενοκτονία που διέπραξαν εξτρεμιστές Χούτου, σφαγιάζοντας περίπου 800.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μέλη της μειονότητας των Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς Χούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Πλοίο με περισσότερους από 100 επιβάτες βυθίστηκε στην Ινδονησία

Στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ

Η Τουρκία αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ