Στα «κόκκινα» η ένταση Ρωσίας – Τουρκίας

Μετά το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ρωσική κορβέτα και ένα σκάφος της ακτοφυλακής, ανάγκασαν εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία να αλλάξει πορεία η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένει «στα κόκκινα».

Το νέο αυτό επεισόδιο, ήρθε να προστεθεί στο θερμό της Κυριακής, όταν ρωσικό αντιτορπιλικό που χρειάστηκε να καταφύγει στα πυροβόλα όπλα, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ως αποτέλεσμα της έντασης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου στην Πετρούπολη.

Η διεξαγωγή της συνόδου αυτής είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο πρόεδροι στην Τουρκία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον περασμένο μήνα, πριν από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Χθες, το σκηνικό της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία μεταφέρθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη Μόσχα, το τουρκικό εμπορικό πλοίο που αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα μετά την παρέμβαση των ρωσικών δυνάμεων, παρεμπόδιζε νηοπομπή της εταιρίας Chernomorneftegaz της Κριμαίας, τα σκάφη της οποίας ρυμουλκούσαν εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Η εταιρεία σημείωσε ότι οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου παραδόθηκαν με ασφάλεια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, προειδοποίησε την Ρωσία ότι η υπομονή της χώρας του «έχει όρια», σχολιάζοντας την υπερβολική – όπως την χαρακτήρισε – αντίδραση του ρωσικού αντιτορπιλικού στο Αιγαίο.

«Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ήταν υπερβολική», σημείωσε ο Τσαβούσογλου και υπογράμμισε: «Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια».

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ κι όχι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Μόσχα ο Τζον Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε σήμερα στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε οποιαδήποτε πολιτική μετάβαση στη Συρία και επίσης όσον αφορά το ποιες οργανώσεις των αντιπολιτευόμενων θα μετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουάσινγκτον υπολογίζει στο Κρεμλίνο για να φέρει τον παραδοσιακό του σύμμαχο, τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 με περισσότερους από 250.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναμένεται επίσης να αποφασίσουν επισήμως για τη διοργάνωση, η οποία κρίνεται ως πολύ πιθανή, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, μιας νέας διεθνούς συνόδου στις 18 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη μεταξύ των χωρών που στηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση και αυτών που στηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.

“Ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει για να συζητήσει με τους Ρώσους ηγέτες τα σχέδια για την προσεχή σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας υποστήριξης στη Συρία στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή”, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κέρμπι.

“Δεν είμαι σε θέση να πω ότι (το θέμα αυτό) έχει ‘κλείσει’ 100%”, αλλά “πιστεύω ότι μπορείτε να υπολογίζετε στο γεγονός ότι η συνάντηση θα γίνει”, πρόσθεσε ο Κέρμπι, ο οποίος δίστασε να επιβεβαιώσει επισήμως την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου εν αναμονή των συνομιλιών του Κέρι στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έφτασε τη νύχτα στη ρωσική πρωτεύουσα, είχε μετάσχει χθες στο Παρίσι σε μια σύνοδο στην οποία πήραν μέρος περίπου 10 δυτικές και αραβικές χώρες, τους επικεφαλής της διπλωματίας των οποίων δέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Λοράν Φαμπιούς.

Ο Κέρι είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του του Κατάρ και της Ιορδανίας, η οποία έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση μιας λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που θα πρέπει να αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Συρίας.

“Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις διαπραγματεύσεις και να καθορίσουμε το πλαίσιο με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, που θα μπορούσε να παρουσιαστεί μετά τη σύνοδο της Παρασκευής, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Οι αμερικανορωσικές συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται την ώρα που, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έχουν ενταθεί οι στρατιωτικές προσπάθειες του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, αν και όπως παραδέχθηκε θα πρέπει να είναι “πιο γρήγορη” η πρόοδος κατά των τζιχαντιστών.

Διαβάστε επίσης:

Νέο θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα – Ρωσικά πολεμικά πλοία εναντίον τουρκικού εμπορικού

Διαψεύδει τους Ρώσους ο καπετάνιος του τουρκικού αλιευτικού

Διπλωματία των κανονιοφόρων στο Αιγαίο στη ρωσοτουρκική κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ