Διπλωματία των κανονιοφόρων στο Αιγαίο στη ρωσοτουρκική κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

Σε τεντωμένο σκοινί οι ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά και την τελευταία πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος ρωσικού αντιτορπιλικού.

Υπενθυμίζουμε ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο Σμέτλιβι εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός τουρκικού αλιευτικού, όταν το τελευταίο πλησίασε στα 600 μέτρα κατευθυνόμενο προς το Σμέτλιβι, και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου. Το επεισόδιο έγινε 13,6 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λήμνου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο

Λίγη ώρα μετά το “θερμό επεισόδιο” η Ρωσία ανακοίνωσε πως κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ακόλουθος κλήθηκε: Έπειτα από “ένα συμβάν” κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατέφερε, “οριακά”, να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.

“Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.(13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος” ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού χρησιμοποίησε ελαφρά όπλα για να προειδοποιήσει το αλιευτικό.

Αυστηρή προειδοποίηση της Μόσχας στην Άγκυρα

Την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ακολούθησε αυστηρή προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ. Ο κ. Αντόνοφ απηύθυνε στον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές “αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα” που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως “τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά στο ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy“, διευκρίνισε.

“Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία”, κατέληγε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Ρωσικό αντιτορπιλικό “Σμέτλιβι” 

Η κατασκευή του πλοίου διατάχθηκε το 1960 από την τότε Σοβιετική ένωση και το 1969, ήταν η πρώτη του στρατιωτική επιχείρηση. Το 1990 αποσύρθηκε για επισκευές ενώ το 1995 επέστρεψε ενισχυμένο με το νεότερο πυραυλικό σύστημα SS-N-25.

Τον Αύγουστο του 2008 το πλοίο πήρε μέρος στον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας και από το 2011 επιχειρεί στη Μεσόγειο. Το 2013 επιχείρησε στις ακτές της Συρίας.

Έχει μήκος 144 μέτρα και η μέγιστη ταχύτητά του είναι 38 κόμβοι.

Το τουρκικό αλιευτικό

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε φωτογραφία του τουρκικού αλιευτικού σκάφους που ενεπλάκη σε θερμό επεισόδιο ανοιχτά της Λήμνου.

Το Σμέτλιβι βγαίνει από τον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης 

Δείτε στο βίντεο την αναχώρηση του ρωσικού πολεμικού σκάφους Smetlivy από το ναύσταθμο της Σεβαστούπολης με προορισμό το Αιγαίο:

Όταν το Σμέτλιβι είχε δέσει στον Πειραιά

Πριν σχεδόν τρία χρόνια το ρώσικο αντιτορπιλικό Σμέτλιβι είχε δέσει στο λιμάνι τουΠειραιά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ