Το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ

Βερολίνο, της Φαίης Καραβίτη

Απολύτως επιτακτική θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκτιμά μάλιστα ότι αν υπαναχωρήσει από τη θέση που όχι μόνο έχει συμπεριληφθεί στα σχετικά νομικά κείμενα, αλλά έχει εκφραστεί και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο – από την Καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών και το Κοινοβούλιο –, θα υποστεί σημαντικό πλήγμα αξιοπιστίας και στο εσωτερικό, σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση λόγω και της προσφυγικής κρίσης.

Η – τεχνική και χρηματική – συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτέλεσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε το Βερολίνο προκειμένου να συγκατατεθεί στην νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Υπήρξε μάλιστα και βασική «εγγύηση» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους βουλευτές του κόμματός του προκειμένου να υπερψηφίσουν το πακέτο, καθώς στην Γερμανία η παρουσία του Ταμείου θεωρείται διασφάλιση της ανεξαρτησίας της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, αλλά και της τεχνικής αρτιότητας των εκτιμήσεων και της προοπτικής του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του ΔΝΤ προβλέπεται από τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και από την Κοινή Δήλωση του Eurogroup του περασμένου Ιουλίου. Επιπλέον, η Αθήνα έχει επισήμως υποβάλει αίτημα προς το Ταμείο για την παροχή οικονομικής και όχι μόνο τεχνικής βοήθειας.

Οι Γερμανοί επισημαίνουν ακόμη ότι δεν είναι οι μόνοι που επιμένουν να θέτουν ως προϋπόθεση την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Φινλανδοί και Ολλανδοί έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις και φέρονται να μην θεωρούν την Ευρωζώνη ικανή να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, η απόφαση του Ταμείου συναρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και αυτή φαίνεται να καθυστερεί σημαντικά.

Στο Βερολίνο εκφράζουν αισιοδοξία ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα τους φέρει σε δύσκολη θέση και θα εισηγηθεί τελικά θετικά στο Διοικητικό Συμβούλιό της ώστε να βρεθεί η φόρμουλα που θα εγγυάται την ομαλή συνέχιση της συνεργασίας και μετά τον Μάρτιο του 2016, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα με το Ταμείο.

Το βασικότερο ζήτημα είναι η αξιοπιστία της Ελλάδας και η προοπτική επιστροφής της στις αγορές, τόνισε Γερμανός αξιωματούχος στο real.gr και πρόσθεσε ότι χωρίς το ΔΝΤ οι αγορές θα χάσουν και όση εμπιστοσύνη τους έχει απομείνει για τη χώρα.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κόντρα Αλεξιάδη με ρεπόρτερ του Mega για τις αποδείξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Άδωνις: Προβοκάτσιες τα περί αποχωρήσεως… 

Παράταση θα ζητήσει η κυβέρνηση…

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ