Οι ιστορίες πίσω από τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα

Έρευνα που βασίζεται στα προφίλ των μεταναστών που καταφθάνουν από την Συρία στην Ελλάδα δημοσίευσε σήμερα στο Βέλγιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις που έκαναν ομάδες του τομέα προστασίας των συνόρων του διεθνούς οργανισμού σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Συνολικά 1.245 Σύροι απάντησαν σε ερωτήσεις στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το 86% των νεοαφιχθέντων προσφύγων αναφέρει ότι έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενώ οι μισοί εξ’ αυτών έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο.  Παράλληλα, το επάγγελμα που αναφέρεται συχνότερα είναι εκείνο του φοιτητή καθώς το 16% των ερωτηθέντων είπε ότι φοιτούσε στο πανεπιστήμιο πριν τραπεί σε φυγή. Ακολουθούσαν οι έμποροι σε ποσοστό 9%, οι ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί σε ποσοστό 7%, οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες σε ποσοστό 5% και τέλος οι γιατροί ή φαρμακοποιοί σε ποσοστό 4%. Συνολικά, το προφίλ του πληθυσμού που βρίσκεται σε μετακίνηση είναι μεγάλης εξειδίκευσης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν ότι εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015. Και το 85% δήλωσαν ότι έφτασαν σε ένα από τα ελληνικά νησιά με την πρώτη τους απόπειρα. Το 5% είπε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.

Όσο για τους λόγο που τους οδήγησε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ξεκινήσουν το «μεγάλο» ταξίδι για το άγνωστο βρίσκει τις «ρίζες» του στη δυσχέρεια εύρεσης εργασίας. Ωστόσο, ένας στους πέντε εξακολουθεί να αναζητά κάποιο μέλος της οικογένειάς του που έχει χαθεί στη Συρία, ενώ περίπου το 58% των ερωτηθέντων είπαν ότι η πρόθεσή τους ήταν να φέρουν αργότερα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα, όπου θα τους χορηγηθεί άσυλο.

Οι περισσότεροι από αυτούς που καταφτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές εξομολογήθηκαν ότι ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία. Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα της λίστας προτίμησής τους ήταν η Σουηδία. Οι βασικές αιτίες που έδωσαν οι ερωτηθέντες ήταν: οικογενειακή επανένωση, παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες, δυνατότητες εύρεσης εργασίας και ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί πως η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας δεν είναι αντιπροσωπευτική για το σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού που φτάνει στην Ελλάδα, αλλά η ανάλυση δίνει μία συνολική εικόνα του προφίλ των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Πηγή: thenational.scot

 

Διαβάστε επίσης:

Τη συνδρομή της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτησε ο Καμμένος

 

Συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης προσφύγων από την τουρκική ακτοφυλακή – ΒΙΝΤΕΟ

 

Στους 11 οι νεκροί στο Φαρμακονήσι – Ανάμεσά τους 5 παιδιά

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ