Bρετανική αστυνομία: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Η βρετανική αστυνομία ερευνά σήμερα τα κίνητρα ενός άνδρα που τέθηκε υπό κράτηση χθες το βράδυ αφού τραυμάτισε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους σε σταθμό του μετρό στο ανατολικό Λονδίνο, ένα επεισόδιο που χαρακτηρίσθηκε από την αστυνομία “τρομοκρατική ενέργεια”.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την έγκριση που δόθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο στις ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τον δράστη να δικαιολογεί την πράξη του λέγοντας: “είναι για τη Συρία”.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.”Το αντιμετωπίζουμε ως μια τρομοκρατική ενέργεια”, ανέφερε ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της μητροπολιτικής αστυνομίας Ρίτσαρντ Γουόλτον, που έχει αναλάβει την έρευνα. Ζήτησε από τον πληθυσμό να “παραμείνει ήρεμος, αλλά σε επιφυλακή”.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά τις επιθέσεις του Παρισιού (130 νεκροί), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ, και τρεις ημέρες έπειτα από ένα φονικό στις ΗΠΑ (14 νεκροί), για το οποίο εξετάζεται το σενάριο της τρομοκρατίας.

Αν επιβεβαιωθεί πως η χθεσινοβραδινή επίθεση στο Λονδίνο ήταν τρομοκρατική, θα πρόκειται για μια επίθεση ενός “μοναχικού λύκου”. Η αστυνομία έχει εξάλλου εκφράσει επανειλημμένα την “αυξανόμενη ανησυχία” της για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Πίτερ Νιούμαν, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) στο πανεπιστήμιο King’s College, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα πρέπει να αναμένουμε “περισσότερες περίπλοκες επιθέσεις όπως αυτές του Παρισιού, αλλά και περισσότερες επιθέσεις από μοναχικούς λύκους”, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθούν επειδή απαιτούν πολύ μικρή προετοιμασία.

Η Βρετανία είχε ήδη σοκαριστεί από τη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, τον Μάιο του 2013 στη μέση του δρόμου στο νότιο Λονδίνο. Είχε χτυπηθεί από το αυτοκίνητο των δραστών οι οποίοι τον είχαν στη συνέχεια μαχαιρώσει προσπαθώντας να τον αποκεφαλίσουν. Είχαν εμφανισθεί ως “στρατιώτες του Αλλάχ σε πόλεμο εναντίον της Βρετανίας”.

Τον περασμένο Μάρτιο ένας 19χρονος Βρετανός είχε επίσης καταδικασθεί σε κάθειρξη 22 ετών επειδή σχεδίαζε να αποκεφαλίσει έναν άλλο στρατιώτη. Είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2014 στο Λονδίνο έχοντας στην κατοχή του ένα σφυρί, ένα μαχαίρι 30,5 εκατοστών και μια ισλαμική σημαία.

Χθες το βράδυ στο Λονδίνο, τα γεγονότα  διαδραματίστηκαν γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) στο ύψος των μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων στο σταθμό του μετρό του Λέιτονστοουν, στη γραμμή που διασχίζει τη βρετανική πρωτεύουσα από ανατολάς προς δυσμάς, περνώντας από την επιχειρηματική συνοικία του Σίτι και από τις κεντρικές εμπορικές συνοικίες Τότενχαμ Κορτ Ρόουντ και Όξφορντ Σίρκους.

Ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε σοβαρά από την επίθεση, αλλά η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ άλλοι δύο τραυματίσθηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτός που τραυματίσθηκε σοβαρότερα είναι ένας 56χρονος άνδρας ο οποίος φέρει τραύματα στο λαιμό, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την υπηρεσία άμεσης βοήθειας, η οποία ανακοίνωσε πως “μετέφερε έναν ασθενή με τραύμα από μαχαίρι”.

Πολλά ερασιτεχνικά βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι που βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα του σταθμού και τον οποίο αστυνομικοί επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο.

Ο μεγαλόσωμος αυτός άνδρας είναι ντυμένος με δυτική ενδυμασία και φοράει στο κεφάλι έναν γούνινο σκούφο. Οι αστυνομικοί του ζητούν να αφήσει το μαχαίρι και χρησιμοποιούν ένα τέιζερ (πιστόλι ηλεκτρικής εκκένωσης) για να τον εξουδετερώσουν. Ο ύποπτος πέφτει στο έδαφος και αφήνει το όπλο, ενώ στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον θέτουν υπό τον έλεγχό τους.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας φωνάζει τότε στον ύποπτο: “Δεν είσαι μουσουλμάνος! Δεν είσαι μουσουλμάνος! Δεν είσαι μουσουλμάνος! “Μια μικρή λίμνη αίματος είναι ορατή σ’ ένα άλλο βίντεο και ακούγονται φωνές ενώ ο ύποπτος φαίνεται να καβγαδίζει με πολλά πρόσωπα, πριν επιτεθεί σ’ ένα απ’ αυτά.

Σήμερα το πρωί η γραμμή του μετρό λειτουργούσε κανονικά και ο σταθμός, μπροστά από τον οποίο ήταν σταθμευμένο ένα όχημα της αστυνομίας, ήταν ανοικτός, σύμφωνα με τον οργανισμό Transport for London που διαχειρίζεται τις δημόσιες μεταφορές στη βρετανική πρωτεύουσα. Από τον Αύγουστο του 2014, το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής βρίσκεται στο 4 μιας 5βάθμιας κλίμακας, πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται “πολύ πιθανή”.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη – Νεκρός ο κυβερνήτης του Άντεν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ