Σε 17 δευτερόλεπτα κατέρριψε η Τουρκία το ρωσικό μαχητικό – ΒΙΝΤΕΟ

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία μετά από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί με αντίποινα και κάνει λόγο για ««πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτους» ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι «οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους».

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών για τον «πόλεμο» που ξέσπασε.

Ρωσικό το μαχητικό που κατέρριψαν οι Τούρκοι – Πετούσε στον συριακό FIR λένε οι Ρώσοι

Και όλα αυτά την ώρα που το WikiLeaks προχωρά σε μία αποκάλυψη. Ανέβασε στο twitter την επιστολή του Τούρκου πρεσβετή στον ΟΗΕ , σύμφωνα με την οποία δυο αεροσκάφη Su-24 παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρά το γεγονός πως τους δόθηκαν 10 προειδοποιήσεις σε 5 λεπτά, τα δυο αεροσκάφη που βρίσκονταν στα 19.000 πόδια.

Σύμφωνα με την επιστολή, το τουρκικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε σε βάθος 1,36 μιλίων και σε μήκος 1,15 μιλίων για 17 δευτερόλεπτα!

Η αντίδραση της Αμερικής

Ανοιχτή στήριξη στην Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού παρέσχε ο Μπάρακ Ομπάμα λέγοντας ότι «η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερέστερα το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού. Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία και την Τουρκία να διατηρήσουν χαμηλούς τους τόνους και να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ένα κοινό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, προκειμένου οι δυο χώρες λύσουν την παρεξήγηση.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο Ρώσος πιλότος που έχασ�� τη ζωή του – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ