Το ίντερνετ «αγκάλιασε» το Παρίσι

Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, όταν μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών μετά τις απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μέσω αυτών ενημερώθηκαν άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη και οργανώθηκαν κινήσεις αλληλεγγύης για τα θύματα.

Τα hashtags #PorteOuverte (ανοιχτή πόρτα) και #RechercheParis (αναζήτηση στο Παρίσι) αναδείχθηκαν μεταξύ των πλέον δημοφιλών όσο και αναγκαίων εκείνη τη δύσκολη νύχτα δίνοντας ελπίδα στους Παριζιάνους, οι οποίοι με το πρώτο καλούσαν τους διπλανούς τους να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους και να δεχτούν ανθρώπους που δεν γνώριζαν και να τους συμπαρασταθούν, ενώ με το δεύτερο αναζητούσαν οικείους τους που αγνοούνταν.

Παράλληλα τόσο στο Twitter όσο και στο Facebook κυκλοφόρησαν λίστες με τα τηλέφωνα πρεσβειών και προξενείων στο Παρίσι καθώς επίσης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το μετρό που ήταν κλειστό αλλά και τις δωρεάν μετακινήσεις με τα ταξί της πόλης, οι οποίες διαχύθηκαν άμεσα σε εκατομμύρια χρήστες.

Η πλατφόρμα

Την ίδια στιγμή το Facebook λίγες ώρες μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα ενεργοποίησε την πλατφόρμα «safety check», με την οποία όσοι βρίσκονταν κοντά στα σημεία των επιθέσεων μπορούσαν να ενημερώσουν τους οικείους τους ότι ήταν ασφαλείς.

Επρόκειτο μάλιστα για την πρώτη φορά που αυτή η λειτουργία ενεργοποιήθηκε για συμβάν που δεν ήταν φυσική καταστροφή. Την ενεργοποίηση της λειτουργίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δίνοντας την ευκαιρία τόσο σε Γάλλους όσο και σε τουρίστες που βρίσκονταν στο Παρίσι να καθησυχάσουν με μια κίνηση συγγενείς και φίλους.

Η συγκεκριμένη λειτουργία χρησιμοποιεί γεωγραφικές συντεταγμένες και εντοπίζει τους χρήστες που βρίσκονται σε σημεία που έχουν πληγεί από μια καταστροφή. Αμέσως στέλνει στα άτομα αυτά μια ειδοποίηση, με την οποία τους ρωτά εάν είναι ασφαλείς και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν «check in» στους φίλους τους ενημερώνοντάς τους ότι δεν κινδυνεύουν. Το safety check είχαν εμπνευστεί οι προγραμματιστές του δημοφιλούς δικτύου το 2011 παρακολουθώντας τη χρήση των social media μετά το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Στη σημερινή του μορφή παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014 και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τον σεισμό στο Νεπάλ. Ωστόσο και σε αυτό το ζήτημα δεν έλειψε η κριτική σχετικά με το γιατί ενεργοποιήθηκε η λειτουργία στις επιθέσεις του Παρισιού αλλά όχι στις επιθέσεις που είχαν γίνει την προηγουμένη ημέρα στη Βηρυτό.

Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ μέσω του λογαριασμού του δικαιολόγησε τις αντιδράσεις και δεσμεύτηκε ότι στο εξής το safety check θα ενεργοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις: «Νοιαζόμαστε το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και θα δουλέψουμε σκληρά για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε» έγραψε.

«Η δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εποχή μας είναι τεράστια» επισημαίνει στο «Έθνος» ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας και διευθύνων σύμβουλος της «The West Wing», Βασίλης Φεύγας. «Πρόκειται για εργαλείο που πλέον αποκτά μια ακόμα διάσταση, της παροχής χρήσιμων πληροφοριών σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα που λειτουργούν τόσο για την ενημέρωσή τους όσο και για την προστασία τους. Αλλωστε οι πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από τις επιθέσεις προέρχονταν από απλούς πολίτες, οι οποίοι απέδειξαν σε μια δύσκολη στιγμή τον αμφίδρομο χαρακτήρα του Διαδικτύου και τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων» εξηγεί.

 

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Δραστήριοι και οι Ελληνες χρήστες

Ιδιαίτερα δραστήριοι ήταν και οι χρήστες των social media στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και αναλυθεί αποκλειστικά για το «Έθνος» με το Monitor (http://monitor.sidebar.gr), την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής δημοσιευμάτων από το ελληνικό Internet και από Ελληνες χρήστες social media, που έχει αναπτύξει η Sidebar.

Συγκεκριμένα, η λέξη «Παρίσι» (και τα παράγωγά της, π.χ. παρισινός κ.τ.λ.) καταγράφηκε 182.000 φορές έως και χθες το απόγευμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα hashtags. Μόνο το βράδυ της Παρασκευής σε διάστημα τριών ωρών καταγράφηκαν πάνω από 17.000 αναφορές. Το 34% των αναφορών καταγράφηκε στο Facebook, το 33% στο Twitter, το 20% σε blogs και το 12% σε ειδησεογραφικά sites.

Όσο για τα hashtags #parisattacks και #prayforparis, συνολικά στο ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν πάνω από 66.000 φορές, με τις περισσότερες αναφορές (48.000) να καταγράφονται την επομένη των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Το 76% των hashtags καταγράφηκε στο Twitter, το 16% στο Instagram και το 9% στο Facebook.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Τρεις συλλήψεις στο Σεν Ντενί – Σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας

Έκκληση της γαλλικής αστυνομίας στους πολίτες – “Μην πλησιάζετε τα παράθυρα”

Αποκλεισμένη η περιοχή του Σεν Ντενί

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ