Ενδέχεται να ανήκει σε στρατιώτη το διαβατήριο του νεκρού τρομοκράτη

Το πρόσωπο που εμφανίζεται στο συριακό διαβατήριο που βρέθηκε κοντά σε έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ενδέχεται να είναι ένας Σύρος μέλος του τακτικού στρατού που σκοτώθηκε πριν πολλούς μήνες, αναφέρει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή που έχει γνώση της έρευνας.

Το διαβατήριο αυτό είναι στο όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, ένας άνδρας που γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Εντοπίστηκε κοντά στο πτώμα ενός από τους τζιχαντιστές που πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε έξω από το Σταντ ντε Φρανς, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το διαβατήριο αντιστοιχεί σε ένα μέλος του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την πηγή, η οποία κάνει λόγο για δύο ενδεχόμενα: είτε κάποιος βρήκε το διαβατήριο αυτό, είτε πρόκειται για ένα πλαστό έγγραφο το οποίο δημιουργήθηκε βασιζόμενο σε ένα πραγματικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ένας πρόσφυγας που καταγράφηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου χρησιμοποίησε το διαβατήριο. Ο κάτοχός του, η πραγματική ταυτότητα του οποίου ελέγχεται, έφυγε από την Ελλάδα και λίγες ημέρες αργότερα εντοπίστηκε για τελευταία φορά στην Κροατία.

Καζνέβ: Δεν υπήρξε κανένα κενό στο έργο των υπηρεσιών πληροφοριών

Δεν υπήρξε κανένα κενό στο έργο των υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε με έμφαση σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, μιλώντας σχετικά με τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έζησε ποτέ η Γαλλία, και υπογραμμίζει ότι “ο μηδενικός κίνδυνος είναι κάτι που δεν υπάρχει”.

“Έχουμε κινητοποιήσει 115.000 αστυνομικούς, χωροφύλακες, στρατιωτικούς στο σύνολο της εθνικής επικράτειας για να εξασφαλίσουμε την προστασία των Γάλλων”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info.

Ωστόσο, καθώς εξελίσσεται η έρευνα για τις αιματηρές επιθέσεις της Παρασκευής, αρχίζουν να βγαίνουν στο φως κάποιες δυσλειτουργίες.

Αυτό αφορά την υπόθεση του 28χρονου Γάλλου Σαμί Αμιμούρ, για τον οποίο υπήρχε η υποψία ότι ήθελε να φύγει για την Υεμένη.

Τον Οκτώβριο του 2012 απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για “σύσταση τρομοκρατικής συμμορίας” και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο.

Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να μεταβεί έναν χρόνο αργότερα “στον τόπο του τζιχάντ” στη Συρία.

“Εδώ και μήνες κάνουμε έρευνες, συλλαμβάνουμε αυτούς που επιστρέφουν από τη Συρία, προχωρούμε στην εξουδετέρωση αυτών που θέλουν να διαπράξουν επιθέσεις”, πρόσθεσε ο Καζνέβ. “Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποτρέψαμε 6 επιθέσεις”, τόνισε.

“Ο μηδενικός κίνδυνος έχοντας απέναντί μας παράγοντες που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη χώρα μας και στην Ευρώπη είναι κάτι που δεν υπάρχει”, υπερθεμάτισε.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής με τους 129 νεκρούς και τους περισσότερους από 350 τραυματίες κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και σειρά μπαρ και εστιατορίων του Παρισιού “προετοιμάστηκε από πυρήνες εκτός της εθνικής επικράτειας, οι οποίοι κινητοποίησαν άτομα που δεν ήταν γνωστά στις υπηρεσίες μας” και όποια από αυτά ήταν γνωστά, δεν ήταν σε σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες, υπογράμμισε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός.

Επίσης αναφερόμενος σε μια “έλλειψη μέσων” που δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται εδώ και τρία χρόνια”, ο Καζνέβ υπογράμμισε τη σημασία που έχει “να αναβαθμιστεί γρήγορα το σύνολο των μέσων” που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις της τάξης, όπως ο προστατευτικός εξοπλισμός τους, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ανάγκη “να επενδύσουμε σε εξοπλισμούς και ψηφιακά μέσα” απέναντι στους τζιχαντιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Κατά τη θητεία του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) η δεξιά κυβέρνηση “έκανε λάθος όσον αφορά την περικοπή περίπου δέκα χιλιάδων” θέσεων στις δυνάμεις ασφαλείας πριν από το 2012, παραδέχθηκε σήμερα από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ στα μέσα ενημέρωσης RMC και BFMTV, χαιρετίζοντας την αναγγελία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος τέλος στον τομέα των ερευνών της αστυνομίας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε προς τον γαλλικό ραδιοσταθμό ότι οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε “128 έρευνες” κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Παρασκευής.

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, διευκρίνισαν παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού.

Την προηγούμενη νύχτα, σε παρόμοια επιχείρηση της αστυνομίας έγιναν 168 έρευνες και 23 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 31 όπλα.

Οι έρευνες αυτές που γίνονται χωρίς να υπάρχει μια απευθείας σχέση με την έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκαν σε 19 διαμερίσματα του Παρισιού “και αυτό θα συνεχιστεί”, προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Στην περιοχή της Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, κατασχέθηκαν κυρίως όπλα, μεταξύ των οποίων ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα, πολλά πιστόλια και ένα καλάσνικοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα του Παρισιού – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ