«Θα γίνει η σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι» διαβεβαίωσε ο Βαλς

Η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να φιλοξενήσει κανονικά την παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι στα τέλη του μηνός, δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, παρά το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 129 άνθρωποι στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η σύνοδος «θα γίνει, διότι είναι μια απαραίτητη συνάντηση για την ανθρωπότητα», επισήμανε ο Βαλς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η σύνοδος αυτή θα δώσει την ευκαιρία σε ξένους ηγέτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις.

Περίπου 118 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να είναι παρόντες κατά την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου (30ή Νοεμβρίου-11η Δεκεμβρίου), η οποία έχει στόχο την επίτευξη μιας διεθνούς σύμβασης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Από την Ουάσινγκτον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προγραμματίζουν να βρίσκονται εκεί. Συνολικά, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν 20.000 ως 40.000 αντιπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών.

«Η ασφάλεια στις συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα είναι πάντα αυστηρή, αλλά είναι κατανοητό ότι θα είναι ακόμη πιο αυστηρή στο Παρίσι», σημείωσε ο Νικ Νάτολ, εκπρόσωπος της Γραμματείας για τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο ΟΗΕ έχει την ευθύνη για την ασφάλεια εντός του χώρου της συνόδου, στο Λε Μπουρζέ, βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το Σάββατο ένας εξοργισμένος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε ότι θα δοθεί «ανελέητη» απάντηση στο κύμα των επιθέσεων ενόπλων και βομβιστών-καμικάζι που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 129 άνθρωποι, κάνοντας λόγο για μια πολεμική ενέργεια.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βαλς: Είμαστε σε πόλεμο

Με τον εθνικό γαλλικό ύμνο άνοιξε η Τόσκα στις ΗΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ