Βουλγαρία -Στους δρόμους οι αστυνομικοί για τις περικοπές στις συντάξεις

Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και υπάλληλοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων διαδήλωσαν την Τρίτη σε κεντρικούς δρόμους της Σόφιας, στη Βουλγαρία και σε άλλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους, στις περικοπές των συντάξεων και των επιδομάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ζητώντας την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Ρουχμάνα Μπαχβάροβα.

Οι αστυνομικοί, οι μισθοί των οποίων καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, δεν έχουν το δικαίωμα απεργίας ή δεύτερης δουλειάς ή συμμετοχής και ως αντάλλαγμα απαλλάσσονται από τις καταβολές εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο οι αστυνομικοί απειλούν να συνεχίσουν σε καθημερινή βάση τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών της χώρας δεν κατόρθωσαν να οδηγήσουν στην απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2016, που περιλαμβάνει την περικοπή της εφάπαξ πληρωμής συνταξιοδότησης με υπολογισμό τον καθαρό μισθό 10 μηνών.

Τα νέα μέτρα επίσης θα περικόψουν την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών σε 20 από 30 μέρες και θα μειώσουν τις υπερωρίες συγκριτικά με τα χρόνια υπηρεσίας.

«Ξεπέρασαν τα όρια και μας έκρυψαν το σχέδιο τους», δήλωσε ένας αστυνομικός που διαδήλωνε κοντά στο κοινοβούλιο. «Δεν μπορείς απλά να περικόπτεις με χασαπομάχαιρο, χωρίς να προβλέπεις τις συνέπειες», είπε, επισημαίνοντας πως αν ψηφιστούν τα νέα μέτρα θα οι μηνιαίες απολαβές του θα περικοπούν άνω του 30%.

Τα συνδικάτα των αστυνομικών αναφέρουν ότι περισσότερα από 250 μέλη του προσωπικού που υπόκεινται στο υπουργείο Εσωτερικών παραιτήθηκαν τις τελευταίες μέρες και εκατοντάδες σκέφτονται να υποβάλλουν παραίτηση.

«Συζητάμε για να βρούμε την καλύτερη επιλογή σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Μπαχβάροβα, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι την Τετάρτη θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον υπουργό Οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει τους περισσότερους εργαζόμενους στη χώρα, με 50.000 στην μισθοδοσία του. Ο Γκοράνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 25 εκατομμύρια λέβα το χρόνο από τις περικοπές.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ν.Αφρική – Αστυνομικοί σκότωσαν εν ψυχρώ ληστή… και παραδόθηκαν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ