Νέο παραλήρημα του Ούγγρου Πρωθυπουργού για τους πρόσφυγες

Το σύστημα δεσμευτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της ΕΕ συμφωνήθηκε χωρίς να γίνει σεβαστή η κοινή γνώμη και αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει “κρίση της δημοκρατίας” στην Ευρώπη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει κλείσει τα νότια σύνορα της χώρας και επικαλείται απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις χριστιανικές αξίες από την εισροή φέτος εκατοντάδων χιλιάδων – κυρίως μουσουλμάνων- προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για να δεχτεί τους περισσότερους από το ένα περίπου εκατομμύριο πρόσφυγες μέχρι το τέλος του χρόνου, η επιμονή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα προβλέπει δεσμευτικές ποσοστώσεις σε εθνικό επίπεδο, έχει συναντήσει σφοδρή αντίσταση, κυρίως από τις μικρότερες και φτωχότερες ανατολικές χώρες– όπως η Ουγγαρία– των 28 μελών της ΕΕ.

“Ποιος εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Ευρώπης ή κάποιους από τους ηγέτες της να ακολουθήσουν αυτού του είδους την πολιτική; Αυτή είναι μία δημοκρατική ήπειρος”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ουγγρικό δημόσιο ραδιόφωνο ο Ορμπάν.

“Πότε και ποιος ψήφισε υπέρ της υποδοχής εκατομμυρίων ανθρώπων, που εισήλθαν παράνομα, και της κατανομής τους μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ; Αυτό που συμβαίνει στερείται δημοκρατικής βάσης”.

Ο Ορμπάν χαρακτήρισε το προτεινόμενο σύστημα ποσοστώσεων παράλογο, παράνομο και άδικο. Η Ουγγαρία αρνήθηκε να δεχτεί πρόσφυγες που απελάθηκαν από τη δυτική Ευρώπη καθώς οι άνθρωποι αυτοί -οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από φτωχές, εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής- εισήλθαν αρχικώς στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας.

“Και τώρα… υπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη απειλή να γίνουν οι ποσοστώσεις μόνιμο, νομικό μέτρο, με όσους εισέρχονται να κατανέμονται αυτόματα και αυτό δεν το δεχόμαστε”.

Όταν ύψωσε τον φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις δυτικές χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία υποστήριξε ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ.

Όπως τόνισε ο Ορμπάν, η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει πιστή στους ισχύοντες κανονισμούς, διαφορετικά η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί στην “αναρχία”.

“Όταν η ΕΕ παρεκκλίνει από τον δρόμο της νομιμότητας, τότε κινδυνεύει να βυθιστεί πολύ γρήγορα στην αναρχία… κι αυτή τη στιγμή γκρεμιζόμαστε”.

Ο φράκτης έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στην Ουγγαρία, μετατοπίζοντας το βάρος στην Κροατία και τη Σλοβενία καθώς δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να κατευθύνονται σε προορισμούς της πλουσιότερης δυτικής Ευρώπης παρά τον βαρύ χειμώνα που έχει ήδη ενσκήψει.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστική ΦΩΤΟ – 70χρονος βούτηξε στη θάλασσα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες

Σοκ – Τάφος για 31 παιδιά και βρέφη το Αιγαίο μέσα σε δύο ημέρες 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ