Τουσκ: Λύσαμε το προσφυγικό στη… θεωρία

«Οι κρίσεις και οι προκλήσεις που ως Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή, είναι ίσως οι μεγαλύτερες που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ με την ευκαιρία συζήτησης για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 15 Οκτωβρίου.

«Είμαι ανήσυχος» πρόσθεσε, «γιατί έχω την εντύπωση ότι δόθηκαν υποσχέσεις και πάρθηκαν αποφάσεις που δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, οι σημερινές προκλήσεις που συναντά η Ευρώπη «θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την ΕΕ όπως έχει έως τα σήμερα οικοδομηθεί, ή ακόμα να καταστρέψουν ορισμένα επιτεύγματα, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία μέσω Σέγκεν». «Θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο της ΕΕ που δεν θα είναι θετικές. Αυτό σημαίνει ότι διανύουμε δύσκολες περιστάσεις για τις οποίες απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις με ενότητα και αλληλεγγύη. Ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, δεν θέλω μια άλλη εναλλακτική» υπογράμμισε.

Σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Τουρκία, ο κ. Τουσκ αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς έχει αναλάβει τις επαφές για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας, υπογράμμισε όμως ότι «αυτή η συνεργασία δεν θα είναι εύκολη, γιατί δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, καμία τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν μπορεί να μας αντικαταστήσει στη φύλαξη των συνόρων μας».

Σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία των hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία, δήλωσε ότι θα πρέπει να έχουν λειτουργήσει έως τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που απαιτεί επιτάχυνση των απαιτούμενων έργων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εσωτερικής αλληλεγγύης στην ΕΕ με την ενίσχυση των οικονομικών πόρων ώστε να ανακουφισθούν οι χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο σήμερα.

Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επικείμενη Σύνοδο στη Βαλέτα της Μάλτας (11-12 Νοεμβρίου) με τους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια συμφωνία εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε ΕΕ και Αφρική, για τα ζητήματα της μετανάστευσης. «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα που θα λειτουργήσουν ισορροπημένα για την αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και τη διάλυση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης και να προωθηθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αφρικής» κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Διαβάστε επίσης:

“Καταρρέει” το κόμμα της Μέρκελ – Σε ελεύθερη πτώση τα ποσοστά του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ