WSJ: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών αντιμετωπίζει δυσκολίες

«Η Ελλάδα πρόκειται να γίνει το χωνευτήρι της Ευρώπης, σε μια ύστατη προσπάθεια να ελεγχθεί το αυξανόμενο κύμα μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στην ήπειρο, ακόμα και αν οι δυσκολίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα γίνονται ξεκάθαρες», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη Δευτέρα να βρουν ή να δημιουργήσουν ένα προσωρινό  καταφύγιο για 100.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του έτους – για τους μισούς από αυτούς στην Ελλάδα και για τους υπόλοιπους στα Σκόπια, τη Σερβία και την Κροατία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κομισιόν ανακοίνωσε μια έκτακτη βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος εγκατάστασης και σίτισης των μεταναστών, ενώ θα συνδράμει με πόρους ο ΟΗΕ και τα μέλη της ΕΕ.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που εισέρχονται στο Αιγαίο από την Τουρκία, εγκαθίστανται πρώτα στα ελληνικά νησιά, πριν κινηθούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.  

Τόσο το Βερολίνο, όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιδρούν με οργισμένο τρόπο στην de facto πολιτική της Αθήνας να προωθεί τους μετανάστες σε άλλες χώρες, αντί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου τους.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, κατέφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας περίπου 50.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία.

Τόσο το Βερολίνο, όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιδρούν με οργισμένο τρόπο στην de facto πολιτική της Αθήνας να προωθεί τους μετανάστες σε άλλες χώρες, αντί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου τους.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, κατέφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας περίπου 50.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Όπως αναφέρει η WS Journal, ακόμη και αν υπάρχει πρόνοια για εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, το βασικό πρόβλημα παραμένει: δεν θα καταφέρουν να ζήσουν ανθρώπινα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μεταναστών δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά αποζητούν ένα καταφύγιο στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γιουνκέρ «καλεί» τους Βρετανούς να παραμείνουν εντός της ΕΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ