Χίλαρι Κλίντον: Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί για την επίθεση στη Βεγγάζη

H πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε ότι αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την αιματηρή επίθεση στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012 και υπογράμμισε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ότι οι διπλωμάτες που εργάζονται στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν σε κάθε περίπτωση κινδύνους.

«Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου» για τις αιματηρές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, υπογράμμισε στην εναρκτήρια δήλωσή της.

Η Κλίντον, που έχει ήδη αποδεχθεί την ευθύνη που φέρει για τα γεγονότα της Λιβύης τον Ιανουάριο του 2013, επισήμανε εντούτοις ότι η ίδια δεν είχε ποτέ απορρίψει αιτήματα σχετικά με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας περιμετρικά του συγκροτήματος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

«Η Αμερική πρέπει να έχει ηγεμονικό ρόλο σε έναν επικίνδυνο κόσμο και οι διπλωμάτες μας πρέπει να συνεχίσουν να μας εκπροσωπούν σε επικίνδυνες περιοχές» σημείωσε μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα αναφερόμενη στον πρέσβη που έχασε την ζωή του στις επιθέσεις, τον Κρις Στίβενς, έναν από τους 4 Αμερικανούς που σκοτώθηκαν.

«Όταν η Αμερική απουσιάζει, ειδικά από τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι ρευστή, υπάρχουν επιπτώσεις».

Το καθήκον αυτό «συμπεριλαμβάνει επίσης το ενδεχόμενο να μη μπορούμε πάντα να εμποδίζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ή να θέτουμε σε ισχύ τα πληρέστερα μέτρα ασφαλείας και πρέπει αναπόφευκτα να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ένα επίπεδο κινδύνου» προσέθεσε η πρώην ΥΠΕΞ.

«Ο Κρις Στίβενς γνώριζε ότι οι διπλωμάτες πρέπει να εργάζονται σε πολλές περιοχές όπου δεν έχουν αναπτυχθεί τα στρατεύματά μας, ή δεν υπάρχουν καθόλου στρατιώτες στο έδαφος και δε μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφάλεια. Επομένως, εθελοντικά έθεσε υποψηφιότητα για αυτού του είδους τις αποστολές» είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Τρία χρόνια μετά την επίθεση εναντίον του πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρις Στίβενς, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέθεσε για μία ακόμη φορά ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου, το σώμα που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το συντηρητικό κόμμα διατείνεται ότι αναζητά την «αλήθεια», οι Δημοκρατικοί ωστόσο κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους για εμπάθεια εναντίον της επικρατέστερης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Στο κλίμα αυτό και η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να διεξαχθεί μια έρευνα χωρίς κομματικές σκοπιμότητες.

«Το Έθνος μας έχει μια μακρά ιστορία συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και την εσωτερικής ασφάλειας» τόνισε.

«Δε συμφωνούμε πάντα, αντιθέτως, όμως γνωρίζουμε ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας όταν οι συνθήκες το επιβάλουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ