Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι, όπου ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης ανταρτών Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι σκοτώθηκε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ίδιας της οργάνωσης.

Ο Νάσιφ Ισμαήλ σκοτώθηκε στις μάχες που μαίνονται, όπου η χερσαία επίθεση που έχουν εξαπολύσει μονάδες του συριακού στρατού για να ανακαταλάβουν εδάφη υπό τον έλεγχο ανταρτών έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, χάρη και στην αεροπορική υποστήριξη την οποία τους προσφέρουν τα βομβαρδιστικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αεροσκάφη της ρωσικής ΠΑ έκαναν 33 εξόδους και έπληξαν 49 στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Δαμασκού, της Ιντλίμπ, της Λαττάκειας και της Χάμα.

Από τη δική του πλευρά, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγε 17 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον του ΙΚ και 1 στη Συρία.

Στο μεταξύ οι αντάρτες που πολεμούν εναντίον του συριακού στρατού και των δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό του ανέφεραν ότι έλαβαν νέα πολεμοφόδια, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικών πυραύλων.

Αντάρτες από τρεις οργανώσεις που συνδέονται με τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό με τους οποίους επικοινώνησε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν πως παρέλαβαν νέα πολεμοφόδια μετά την έναρξη της εφόδου του στρατού, ο οποίος υποστηρίζεται από την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και Ιρανούς.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «να αποφύγει την πλήρη και ολοσχερή καταστροφή της Συρίας» και τις συνέπειες που θα έχει για την περιοχή, όπως και το επιπρόσθετο κύμα μετανάστευσης που θα σήμαινε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της χώρας του στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Η Ρωσία ωστόσο διαβεβαίωσε ότι είναι πάντα υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών, υπό οποιαδήποτε μορφή και οποιαδήποτε σύνθεση, διά στόματος της Βαλεντίνας Ματβιένκο, της προέδρου της άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ματβιένκο έκανε αυτή τη δήλωση ερωτηθείσα για το σχέδιο των ΗΠΑ να υπάρξει μια συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Διαβάστε επίσης.

Ο Νταβούτογλου θέλει κι άλλα χρήματα από την ΕΕ

Ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους δυο βομβιστές στην Άγκυρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ