Μέρκελ – Νταβούτογλου: Επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

“Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;” ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Tούρκο πρωθυπουργό.

“Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες”, είπε.

Ο Tούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μία “ζώνη ασφαλείας” στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

Το βάθεμα της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ