Αυτές είναι οι απίθανες… φυλές του facebook

Κανείς δεν ξεφεύγει από το Facebook. Η μάστιγα του κοινωνικού μέσου δικτύωσης εξαπλώνεται με αστραπιαίους ρυθμούς και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια χρήστες χάνονται στο λαβύρινθό του καθημερινά.

Και ενώ κάποιοι μπαίνουν για να χαζέψουν και να σκοτώσουν το χρόνο τους, κάποιοι άλλοι έχουν πάρει τη δουλειά τους πολύ στα σοβαρά. Η καθημερινότητα μετατρέπεται σε όρους στάτους, like, check in και σε ανέβασμα φωτογραφιών, ακόμα και πολύ προσωπικών στιγμών.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες χρηστών, αυτών που συνήθως αποκαλούμε σπαστικούς. Και επειδή από την αρχή που κάναμε accept το friend request τους (ή τους κάναμε εμείς πρώτοι αίτημα φιλίας) δεν ξέραμε τι καπνό φουμάρουν, στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι απέχουμε λίγο από το μπλοκάρισμά τους. Κάποιοι σταθήκαμε γενναίοι και τους διαγράψαμε και κάποιοι άλλοι ντραπήκαμε να το κάνουμε, εγκλωβισμένοι σε όρους ευγένειας.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί κάποιος να υποφέρει από τους… σπαστικούς του Facebook. Ή μήπως όλοι μας, λίγο-πολύ, είμαστε μέρος κάποιας από τις φυλές που ακολουθούν παρακάτω;

Check in και ξερό ψωμί

Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, ξέρεις τα πάντα γι’ αυτό τον φίλο. Το check in είναι η πιο αγαπημένη του συνήθεια και το κινητό του σε κάθε έξοδο γίνεται η προέκταση του χεριού του. Μπορεί μέσα σε μία μέρα να αλλάξει 105 προορισμούς και εσύ θα τους ξέρεις και τους 105. Παρακολουθείς κάθε διαδρομή του (θες δεν θες) από το σημείο εκκίνησης, μέχρι τον τελικό προορισμό.

Ξέρεις τι ώρα έφυγε από το σπίτι του, πότε έφτασε στη στάση του λεωφορείου (θα δεις και σχόλιο για τους συνεπιβάτες), θα δηλώσει την παρουσία του ακόμα και στο γραφείο (αφού πας κάθε μέρα, τι μας ενημερώνεις;). Σίγουρα μέσα στη μέρα θα υπάρξουν και κενά (μόνο και μόνο γιατί απλά δεν έχει αλλάξει μέρος!). Και φυσικά το βράδυ το check in θα ξεσαλώσει στο πιο κουλ μπαρ, με τα πιο τρελά σκηνικά. Η μέρα κλείνει με τη δήλωση παρουσίας, πού αλλού; Στο κρεβάτι!

Fitness freak

Κάθε σταγόνα ιδρώτα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σου. Αυτός ο φίλος, που παθιάζεται με τη γυμναστική, μοιράζεται κάθε επανάληψη άσκησης μαζί σου (και μαζί με 1.000 άλλους). Σου δείχνει μέρα με τη μέρα την προσπάθειά του να «χτίσει» το τέλειο σώμα, πόσο βαριέται κάποιες φορές να πάει στο γυμναστήριο, αλλά θα πάει γιατί το κορμί θέλει θυσίες, πόσα λιπαρά θα στερηθεί γιατί το μαρουλόφυλλο θα τον «στεγνώσει».

Μπρος στον όγκο όμως, τι είναι ο πόνος! Και η αλήθεια είναι ότι ο fitness freak φίλος όταν είναι γυναίκα γίνεται ακόμα πιο εκνευριστικός (κορίτσια συγγνώμη!). Γιατί μαζί με τα στάτους για τις ασκήσεις των κοιλιακών, θα δεις μπροστά σου και όλες τις συζητήσεις και τα διλήμματα για το πιο ωραίο κολάν και τα πιο στιλάτα αθλητικά παπούτσια που φοράει και η Jennifer Lopez όταν ιδρώνει!

Ο… πτυχιούχος πολιτικός αναλυτής

Κάθε πολιτικός στο ελληνικό στερέωμα -και όχι μόνο- μπαίνει στο στόχαστρο του βαθιά σκεπτόμενου πολιτικοποιημένου φίλου σου. Η Αριστερά, η Δεξιά, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, οι εκλογές, το δημοψήφισμα, η έξοδος από το ευρώ, για όλα έχει κάτι να πει γιατί απλά δεν θέλει να σιωπήσει. Θα κατακεραυνώσει όλες τις επιλογές των πολιτικών ταγών και φυσικά θα γίνει έξαλλος με όποιον πάει να σχολιάσει το ποστ του με άποψη διαφορετική από τη δική του (γιατί πάνω από όλα πιστεύει στη Δημοκρατία).

Και για να δείξει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του θα συνδέσει και θα παραλληλίσει τα όσα συμβαίνουν στη χώρα του με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κάπου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα προσδιορίσει με μαθηματική ακρίβεια και το τέλος του κόσμου!

Ο αγαπούλας του Facebook

Όλοι μας κεραυνοβοληθήκαμε κάποια στιγμή από έναν μεγάλο και παθιασμένο έρωτα. Ναι, περάσαμε ατελείωτες ώρες συζήτησης με τους φίλους μας για το αντικείμενο του πόθου μας, δεν το κάναμε όμως βούκινο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που στο Facebook βρήκαν έναν σύμμαχο, έναν τρόπο να μάθει όλος ο κόσμος το πόσο ερωτευμένοι είναι.

Έτσι λοιπόν θα ανεβάσουν κάθε πόζα με το έτερον ήμισυ (εννοείται αγκαλιά!), θα τραβήξουν φωτογραφία κάθε αρκουδάκι, λουλούδι και σοκολατάκι που τους έχει κάνει δώρο ο αγαπημένος/η, θα ευχηθούν «να ζήσουμε μωρό μου» σε κάθε επέτειο! Και το χειρότερο θα μάθει όλος ο κόσμος πώς δεν έχεις μόνο το βαφτιστικό σου όνομα, αλλά ενίοτε αποκαλείσαι «αρκουδάκι», «ζουζουνάκι», «μπακλαβαδάκι», «καρδουλίνι» «μπουμπούκος» (dεν έχει μόνο ο Άδωνις το προνόμοιο αυτής της προσφώνησης!).

Σπαστικές μαμάδες εν δράσει

Όλοι σεβόμαστε και υποκλινόμαστε στη μέγιστη αξία της μητρότητας, στη γυναίκα που φέρνει μια ζωή στον κόσμο και προσφέρει ανιδιοτελώς αγάπη και φροντίδα. Τα άγχη και οι ανησυχίες, ιδίως στις γυναίκες που γίνονται μάνες για πρώτη φορά, είναι αποδεκτά και σεβαστά. Γίνονται όμως εκνευριστικά όταν κάθε λεπτό της μέρας μετατρέπονται σε ποστ στο Facebook και πολύ περισσότερο όταν δημιουργούνται γκρουπ με στόχο να λυθούν όλες οι απορίες του τύπου «γεννήσαμε, είμαστε 15 ημερών, και μου είπαν ότι δεν κάνει να έρθει κοπέλα με περίοδο να το ακουμπήσει γιατί θα κάνει σημάδι, εσείς τι λέτε;».

Φωτογράφε, τράβα μια φωτογραφία

Τι να τις κάνεις τις βόλτες και τα ταξίδια για να γνωρίσεις τον κόσμο αν στους φίλους σου στο Facebook έχεις τον γνωστό και ως φωτογράφο; Όχι, δεν μιλάμε για τον επαγγελματία, αυτόν που έκανε το πάθος του δουλειά και βγάζει τα προς το ζην. Μιλάμε για τον άνθρωπο που λέει τα πάντα, ακόμα και το καλημέρα, με μία φωτογραφία.

Μία αγουροξυπνημένη selfie από το κρεβάτι, πριν ακόμα να έχει ξεφορτωθεί τις τσίμπλες, ο μισοτελειωμενος καφές στην κούπα, το στριμωξίδι στο λεωφορείο, το μποτιλιάρισμα μέσα στο αμάξι με την ανάλογη θυμωμένη φάτσα, τα ψώνια του, το ρολόι στο γραφείο που τον κάνει να μετρά τις ώρες αντίστροφα για να σχολάσει, όλα αποτυπώνονται σε φωτογραφίες. Όταν δε πάει ταξίδι αναψυχής τα φωτογραφικά κλικ δεν σταματούν. Όσο και να θέλετε να μη δείτε τι κάνει, δεν σας αφήνει. Γιατί μία εικόνα ίσον 1.000 λέξεις που λέει και ο λαός.

Η hot της παρέας

Όλοι έχουμε από μια τέτοια φίλη στις επαφές μας στο φατσοβιβλίο. Είναι αυτή που ό,τι και να γίνει, όπου και να βρίσκεται είναι πάντα μια κούκλα, το κέντρο του ενδιαφέροντος, αυτή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω της. Συνήθως τραβάει φωτογραφίες την απαράμιλλη ομορφιά της, κάνει και το ανάλογο φτιασίδωμα στο photoshop και είναι έτοιμη να κατακτήσει τις διεθνείς πασαρέλες.

Μας λέει πόσο τέλεια περνάει, με τα ανάλογα check in, από πού αγόρασε τις γόβες της και το κραγιόν της και ποζάρει πάντα με τους πιο όμορφους άντρες, ξέρετε, αυτούς με τους κοιλιακούς φέτες. Οι γυναίκες συνήθως τη φθονούν (πώς γίνεται να μην έχει ποτέ μαύρους κύκλους και τα οπίσθιά της να είναι στο Θεό;) και οι άντρες την ποθούν. Τα σχόλια τύπου «είσαι κούκλα, τι θεά» και άλλα συναφή την κάνουν να πετά στα ουράνια. Και εμάς να ψάχνουμε εσπευσμένα το κουμπί του block!

Ο φιλόσοφος

«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει» (Μπέρτολ Μπρεχτ). Τι να έπαθε, αναρωτιέσαι και ψάχνεις να βρεις το κρυμμένο νόημα πίσω από το στάτους του φίλου σου του φιλόσοφου. Κάθε κατάσταση που βιώνει είναι και ένα απόφθεγμα. Το ξέρεις δεν το ξέρεις δεν έχει σημασία.Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργείται μυστήριο στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι αμπελοφιλοσοφίες ποτέ δεν συνοδεύονται από απάντηση στην ερώτηση γνωστών και φίλων «τι έπαθες; Όλα καλά;». Μια χαρά είναι ξεκάθαρα, τα δικά μας νεύρα πάσχουν. «Δε σκοτώνει κανείς με την οργή, αλλά με το γέλιο» (Φρόυντ) θα μας απαντούσε, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!

Ο gamer του μεσονυχτίου

Υπάρχουν και αυτοί που ολημερίς και ολονυχτίς πασχίζουν να κερδίσουν σε κάποιο από τα παιχνίδια του Facebook. Καλά κάνετε, αλλά τους φίλους σας γιατί τους ενοχλείτε; Σαν βροχή πέφτουν οι προσκλήσεις, αλλά ποτέ χωρίς όφελος. Αυτή η κατηγορία φίλων δεν χαρακτηρίζεται για την ανιδιοτέλειά της. Αν σας πλευρίζουν είναι γιατί δεχόμενοι την πρόσκλησή τους κερδίζουν ζωές για να παραμείνουν κολλημένοι στην αγαπημένη τους συνήθεια. Μάθετε λοιπόν αυτό: Αν δεν απαντάμε στις προσκλήσεις σας είναι γιατί δεν ενδιαφερόμαστε. Η δεύτερη, τρίτη και 20η απόπειρα προσέγγισης απλά μας φέρνει πιο κοντά στο κουμπί του «block».

Η φιλόζωη που σάλταρε

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: αγαπάμε τα ζώα. Από αυτό το σημείο μέχρι την υστερία της φιλοζωίας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτός ο τύπος φίλου είναι συνήθως μέλος σε 49.568.609 φιλοζωικές οργανώσεις και κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου ποστάρει και μία φωτογραφία με ένα ζωάκι. Ζωάκι ευτυχισμένο, ζωάκι κακοποιημένο, ζωάκι ορφανό, ζωάκι που μας χρειάζεται και μας φωνάζει: «Είμαι ο Ρούντυ, ο μπαμπάς και η μαμά μου με εγκατέλειψαν μόλις γεννήθηκα. Θέλω ένα σπίτι» λέει η λεζάντα της φωτογραφίας, με το ζωντανό να παίρνει όσκαρ ερμηνείας. Συνήθως η αγαπημένη φίλη ή φίλος μάς δημιουργεί ενοχές που εμείς δεν κάνουμε το έργο που κάνει εκείνη/ος. Τα φιλοζωικά μας αισθήματα δεν εξαντλούνται στο Facebook. Προτιμάμε την έμπρακτη αγάπη, που δεν γαυγίζει.

Πηγή: Real.gr

 

Δείτε επίσης

Περικοπές ετοιμάζει το Τwitter

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ